Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Teràpies d'ablació en cirurgía oncològica Fernando Burdío

Tornar

Ablació hepática por radiofreqüència

Durant els últims anys, l'ablació per radiofreqüència (RF) s'ha convertit en una prometedora teràpia mínimament invasiva per al tractament de tumors malignes hepàtics. No obstant això, el volum d'ablació limitat així com aconseguir una ablació previsible i adaptada a qualsevol tumor segueix sent l'obstacle que dificulta l'aplicació més àmplia d'aquesta teràpia. Hem desenvolupat un nou elèctrode (Gnomon) que la seva singularitat radica en la incorporació d'un sistema de refredament intern i un sistema d'infusió d'una solució hipersalina.

Aquest dispositiu ha d'evitar l'ebullició de la solució salina, la carbonització de el teixit i millorar la seva conductivitat elèctrica i conduir a ablacions més grans i més predictibles que coincideixin millor amb la geometria de l'tumor. Recentment hem finalitzat un assaig clínic amb 70 pacients a l'Hospital de la Mar (http://www.isrctn.com/ISRCTN73194360) amb l'objectiu d'avaluar l'efectivitat de l'ablació per radiofreqüència d'aquest dispositiu i de l'ablació tèrmica per microones en el tractament de tumors hepàtics.

gnomon

Figura 1. Esquema de l’aplicador híbrid que inclou un electrode internament refrigerat i dos tubs expansibles de diámetre petit per perfondre solució salina hipertónica (20% NaCl) en el teixit a 6 mL/h.

aplicador hibrido

Figura 2. Análisi computacional de (Model d’Elements Finits) de la temperatura a la que arriba en el teixit al final de l’ablació en un sistema convencional d’ablació refredant internament (A) y en el nostre sistema d’ablació (B). El color verd (sobre 50 ºC) dóna forma al volum d’ablació final estimat. En el nostre sistema d’ablació (B) s’introdueix solució hipersalina per millorar la forma i la mesura de l’ablació, més gran i més esfèrica.

Publicacions destacades

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte