29/09/2023 - Informació institucional
Ens complau anunciar el llançament oficial del servei MARMetabolomics, una iniciativa pionera al camp de la metabolòmica de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM). MARMetabolomics és una plataforma avançada desenvolupada pel Grup de Recerca en Metabolòmica Aplicada (LIMA), que compta amb àmplia experiència en el desenvolupament de mètodes analítics per a la determinació de metabòlits (molècules de mida petita involucrades en les reaccions metabòliques que tenen lloc en sistemes biològics ) tant en matrius no invasives (orina, llet materna, pèl o cultius) com invasives (LCR, sang o teixits) i en la seva aplicació al camp de la salut. La plataforma és membre de la infraestructura europea per a la Medicina Translacional (EATRIS), la Xarxa Espanyola de Metabolòmica i el centre multidisciplinari TECNIO, BAPP.
Més informació "Inauguració del Servei MARMetabolomics a l'IMIM"
27/09/2023 - Nota de premsa
La recerca feta amb un model de ratolí identifica el mecanisme neurobiològic responsable de les alteracions en la memòria d'individus joves exposats a l'alcohol durant l'embaràs i la lactància. Aquest estudi proposa una teràpia que aconsegueix revertir el dèficit, obrint la porta a tractar un trastorn infradiagnosticat en humans.
La cap de secció de cirurgia de còlon i recte del centre i investigadora del grup de recerca en càncer de l’Hospital del Mar Research, la Dra. Marta Pascual, ha realitzat una visita al país asiàtic, durant la qual ha pogut visitar dos dels seus hospitals més reconeguts. Ho ha fet becada per l'European Society of Coloproctology.
18/09/2023 - Nota de premsa
Investigadors de la UAB, del Instituto de Investigación Sanitaria Gregorio Marañón i de l'Hospital del Mar Research Institute han publicat el primer article que revisa la recerca feta fins ara sobre l'adaptació neurobiològica a la maternitat analitzant la relació entre hormones, cervell i conducta durant l'embaràs i el postpart.
14/07/2023 - Informació general
El diagnòstic de les malalties rares és un desafiament constant al camp de la medicina. L'algoritme ClinPrior, en el desenvolupament del qual han participat l'Hospital del Mar, l'Hospital del Mar Research Institute i la Universitat Pompeu Fabra, va aconseguir una taxa de diagnòstic positiu del 70% en dues malalties rares d'origen neurodegeneratiu, cosa que representa el doble dels casos que es diagnostiquen amb les eines actuals.
Més informació "Un nou algoritme clínic augmenta la taxa de diagnòstic de les malalties rares"
07/09/2023 - Covid-19
En general, ha empitjorat la salut a tota la població, sobretot en relació amb l'ansietat i depressió, així com en dolor i malestar. Els efectes de la pandèmia, però, han colpejat en especial a les dones amb més nivell educatiu, retallant les diferències en salut amb els grups de població amb un nivell d'educació inferior després del confinament domiciliari inicial. Els investigadors atribueixen aquesta evolució a l'efecte negatiu del teletreball sobre la salut de les persones que treballaven des de casa i havien de tenir cura de familiars. A la vegada, podria haver-se produït un efecte positiu de les mesures governamentals per mitigar l'impacte econòmic de la pandèmia entre els grups més desafavorits. El treball forma part del projecte MINDCOVID, i s'ha portat a terme a partir d'enquestes telefòniques a 2.000 persones. El publica la revista International Journal for Equity in Health
Més informació "La COVID-19 ha reduït les desigualtats en salut a Espanya"
29/08/2023 - Informació general
Es tracta d'una sonda flexible amb un cable, que combinada amb la cirurgia robòtica, ha permès garantir la localització del gangli sentinella en tots els pacients tractats dins l'estudi. A l'assaig clínic han participat tres centres europeus, liderats pel Servei d'Urologia de l'Hospital del Mar. Els resultats els publica la revista European Urology Focus. La tècnica del gangli sentinella consisteix a injectar una molècula radioactiva o un colorant al tumor per identificar el primer gangli on drena, el qual té més probabilitats d'haver rebut cèl·lules canceroses.
Més informació "Validen un nou equip per a la detecció del gangli sentinella en càncer de pròstata"
17/08/2023 - Nota de premsa
Així ho destaca un estudi publicat a Diabetes Metabolism Research and Reviews, encapçalat per la Universitat Erasmus de Rotterdam, l'Hospital del Mar i l'Hospital del Mar Research Institute. El treball destaca el paper dels glicans, els sucres que envolten un dels anticossos més habituals a la sang, la immunoglobulina G. En funció de la seva combinació, el pronòstic dels pacients canvia i tenen més risc de presentar complicacions microvasculars, com ara una nefropatia, o macrovasculars, com problemes cardíacs. Aquest entorn es pot modificar amb canvis als hàbits de vida i l'alimentació. Aquest fet el converteix en una potencial diana terapèutica.
10/08/2023 - Nota de premsa
Un equip de l'Hospital del Mar Research Institute ha detectat per primera vegada ADN fetal al neuroepiteli olfactiu de dones que han estat mares d'un nen. Ara es posarà en marxa un nou estudi, que també analitzarà ADN fetal femení. L'equip d'investigadors ha pogut comprovar que les dones amb depressió presentaven uns nivells molt més baixos de cèl·lules procedents dels seus nadons que les que no patien aquest trastorn. Aquesta troballa obre la porta a estudiar l'intercanvi d'ADN durant l'embaràs entre la mare i el fetus com un factor de protecció de la dona davant la depressió i la seva relació amb altres trastorns psiquiàtrics.
08/08/2023 - Informació institucional
Vuit projectes liderats per investigadores i investigadors de l'institut han estat seleccionats en aquesta convocatòria. Analitzaran aspectes diversos, des de la lluita contra el càncer a l'organització neuronal i les necessitats formatives de les noves generacions d'infermeres. L'Hospital del Mar Research Institute rebrà 2.148.000 euros de l'Agencia Estatal de Investigación per a desenvolupar vuit projectes de recerca. Sis d'aquestes iniciatives incorporen un contracte predoctoral. En el camp de la recerca en oncologia, la Dra. Anna Bigas, coordinadora del Grup de recerca en Cèl·lules mare i càncer, encapçala el projecte 'Modelos para el estudio de las células madre hematopoyéticas y leucémicas en estado de latencia (DormHSC)', que rebrà més de mig milió d'euros. L'objectiu és, a través de quatre models experimentals diferents, avançar en la comprensió de l'estat de latència de les cèl·lules mare hematopoètiques per posar la base d'estratègies per a combatre les poblacions de càncer resistents al tractament.
Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)
Tel:
(+34) 93 316 06 80
Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte