IMIM - Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques IMIM - Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques

Teràpies d'hipertermia localitzada Fernando Burdío

L'objectiu primordial del grup és la producció científica i la innovació tecnològica en el camp de les aplicacions dels corrents d'alta freqüència en la generació de calor en teixits biològics, orientada a la destrucció cel·lular local, mínimament invasiva, de teixits patològics, molt especialment (encara que no exclusivament) de neoplàsies humanes. En els darrers anys hem dut a terme activitats de recerca aplicada, desenvolupament tecnològic, i recerca clínica en l'àrea de la bioenginyeria.

Això ha estat possible gràcies a un esquema de cooperació científica potent basat en la coordinació entre investigadors altament qualificats de diferents institucions, en concret, investigadors medicoquirúrgics que desenvolupen activitat assistencial al Consorci Mar Parc de Salut de Barcelona (PSMAR), investigadors veterinaris de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) que desenvolupen estudis quirúrgics basats en model animal, i investigadors amb perfil d'enginyeria que aporten models matemàtics (analítics i numèrics) i experimentació de banc (ex vivo, in vitro) per a l'estudi de tècniques ablatives basades en radiofreqüència i microones (Universitat Politècnica de València) i polsos d'alt voltatge per electroporació (Universitat Pompeu Fabra).

Tots els integrants tenen experiència prèvia en la planificació i execució de projectes d'investigació mèdica translacional, és a dir, orientats al repte de la millora de la salut humana mitjançant una orientació fortament multidisciplinària entre personal mèdic, veterinari i d'enginyeria.

En particular, en els últims anys hem completat estudis ambiciosos, rellevants i de gran complexitat, entre els quals destaquen:

  1. Desenvolupament des de la prova de concepte a la posada al mercat d'un dispositiu basat en corrents de radiofreqüència (RF) per a la resecció quirúrgica d'òrgans tous que permet reduir la pèrdua de sang durant la transecció. Després d'estudis de modelatge per computador, banc de proves, estudis preclínics en model animal, i assaigs clínics, la tecnologia és actualment explotada per l'spin-off Apeiron Medical amb el nom de Coolinside® (http: //www.metablate. com / our_results.html). Es va obtenir el marcatge CE d'aquest desenvolupament després de concloure en l'any 2010 l'assaig clínic sobre 36 pacients afectes de metàstasis hepàtiques en els quals es va emprar aquest dispositiu com a únic sistema d'hemostàsia durant l'hepatectomia. Actualment aquest dispositiu està en el mercat (més de 120 pacients de diversos hospitals ja s'han beneficiat d'aquesta tecnologia). Aquest projecte de translació clínica des de la prova de concepte a la pràctica clínica habitual va obtenir el Premi Nacional de Cirurgia a l'any 2011 i el premi Lli Torre en excel·lència d'investigació quirúrgica del mateix any.
  2. Desenvolupament d'un aplicador d'energia de RF per l'ablació focal de tumors hepàtics. Es tracta d'un elèctrode cool-wet amb infusió de sèrum hipersalí a distància, el qual permet la creació de lesions tèrmiques més grans i esfèriques que les aconseguides amb els aplicadors Cool-tip convencionals. Permet per tant el tractament de tumors més grans. El nostre grup va concebre aquest nou dispositiu, i després estudis preclínics en model animal, hem completat recentment la Fase I de l'assaig clínic (22 pacients), amb resultats prometedors. Actualment estem desenvolupant la Fase II. Aquesta experiència en l'aplicació clínica mitjançant assaigs clínics amb pacients reals en ablació hepàtica ens ha permès també l'estudi de la tècnica d'ablació per radiofreqüència en òrgans en els quals es té una experiència clínica molt limitada. En aquest cas s'està desenvolupant a l'Hospital de Bellvitge un assaig clínic en el qual s'està avaluant l'eficàcia d'aquesta tècnica en tumors de mama malignes (veure projecte corresponent). Arran d'aquesta experiència amb elèctrodes cool-wet, estem preparant una proposta de projecte europeu amb el títol "High performance computing for patient specific numerical modeling of radiofrequency Ablation with cool-wet electrodes" dins el programa EU-Brazil Research and Development Cooperation in advanced Cyber Infraestructure (Topic: High performance Comnputing -HPC-, EUB-2-2015), i que és liderat pel grup del Dr. Ni Yicheng (Katholieke Universiteir Leuven, Belgium).
  3. Desenvolupament de models matemàtics per al estudis de tècniques d'escalfament per RF en diferents camps com l'ablació d'arítmies cardíaques, ablació focal de tumors, ablació de terminacions nervioses per al tractament del dolor, o cirurgia refractiva per a la correcció de defectes visuals. Alguns d'aquests models ha estat desenvolupats en col·laboració amb indústries del sector de les tecnologies mèdiques, i han aportat coneixement sobre els principis físics subjacents en aquestes tècniques. En particular, hem treballat recentment amb la companyia CIRCA (Colorado, USA) en el desenvolupament de models matemàtics per a l'estudi de l'impacte de les sondes termomètriques esofagales durant l'ablació per RF de la fibril·lació auricular. També hem desenvolupat juntament amb la companyia Neurotherm Spain (Barcelona, Espanya) models matemàtics per a l'estudi dels camps elèctrics i tèrmics en teixit neuronal durant l'aplicació de RF polsada per al tractament del dolor.
  4. Desenvolupament de tècniques basades en impedància elèctrica per a la monitorització i visualització 3D de teràpies basades en electroporació.
  5. Desenvolupament de tècniques basades en gels conductors per optimitzar la distribució del camp elèctric en teràpies basades en electroporació.
  6. Tot i no ser pròpiament un èxit científic, la creació en 2010 per part de la majoria dels investigadors d'Apeiron Medical SL, spin-off de la Universitat Politècnica de València, va ser un pas endavant per aconseguir que alguns dels resultats poguessin transformar-se en productes competitius. Actualment Apeiron Medical explota dues de les patents derivades de resultats previs de recerca (www.apeironmedical.com).

Més informació

Contacte

Coordinador:
Fernando Burdío(ELIMINAR)

Tel:
932483244

Fax:
932483235

Pg. Marítim 25-29
08003 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte