Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Scientific Retreat 2023, 75 anys fent recerca

L'Hospital del Mar Research Institute ha celebrat els dies 8 i 9 de novembre el seu Scientific Retreat. Aquest any ha estat especial, ja que, a banda de repassar l'actualitat i futur de l'institut, ha servit per celebrar els seus 75 anys, el centre públic de recerca en actiu més antic de l'Estat.

L'edició del 2023 del Scientific Retreat de l'Hospital del Mar Research Institute ha estat especial. Aquesta trobada anual per repassar el més destacat de l'any a la institució, també ha servit per celebrar els seus 75 anys, que el converteixen en el centre públic de recerca en actiu més antic de l'Estat. Un equipament de referència a l'àmbit de la recerca biomèdica que mira cap al futur.

La inauguració de l'acte va anar a càrrec de la Dra. Olga Pané, gerent de l'Hospital del Mar, que es va dirigir als i les investigadores per dir-los que "feu de la recerca un far d'esperança pels pacients i professionals, i una gesta de la societat, que es materialitza als nostres centres". Al seu torn, el director de l'Hospital del Mar Research Institute, el Dr. Joaquín Arribas, va voler destacar que en els últims dotze mesos, "els nostres investigadors, des de líders de grup fins a personal en formació, han aconseguit millorar tant l'impacte de les publicacions, com l'atracció de recursos competitius, fins a la translació a la societat".

D'esquerra a dreta: Jordi Martínez, Josep M Antó, Joaquín Arribas, Olga Pané, Jordi Camí, Miquel López-Botet i Rafael de la Torre.

Repàs a la història de l'institut

La periodista especialitzada en ciència i salut al diari El País, Jessica Mouzo, va conduir una taula rodona amb els antics directors del centre. En ella, el Dr. Jordi Camí, que va liderar la institució entre els anys 1985 i 2005, va explicar que va caldre començar des de zero. "Hem aprofitat oportunitats, va caldre reinventar el centre per impulsar la recerca clínica", va apuntar. El seu successor (2005-2006), el Dr. Josep Maria Antó, va voler "reivindicar la importància de la gestió i del lideratge, però també la bellesa de la gestió. Pots contribuir a la felicitat de les persones".

El Dr. Miguel López-Botet, que va assumir la direcció entre els anys 2006 i 2015, va afegir que "vam fer moltes coses amb una enorme il·lusió, hi havia eufòria", aconseguint entre els anys 2006 i 2014 disparar la producció científica. El Dr. Rafael de la Torre, director en el període 2015-2016, va recordar que "volia que fóssim el centre de recerca de l'àrea d'influència de l'Hospital del Mar, posar-nos en el mapa de Barcelona".

En aquest sentit, el Dr. Joaquim Bellmunt (2016-2019), que va intervenir a l'acte a través d'un vídeo enregistrat, va voler destacar "vam intentar millorar l'accés a les ajudes externes i la col·laboració clínica amb la recerca bàsica". El Dr. Jordi Martínez, director d'Innovació Digital de l'Hospital del Mar i qui el va succeir entre el 2019 i el 2020, va assegurar que "l'equip de suport a la recerca és imprescindible, és una feina més fosca, però que, si no funciona, la gestió d'un centre de recerca, és impossible". Finalment, el Dr. Joaquín Arribas, va explicar que ara cal "portar a la institució a la següent fase, hi haurà dificultats, però és un repte que prenem amb moltes ganes, impulsar la recerca, com a estratègia de futur".

La recerca

La Dra. Ana Bigas, coordinadora del Grup de Recerca en Cèl·lules Mare i Càncer, va explicar la destacada recerca en càncer que es porta a terme a l'Hospital del Mar Research Institute. Després, la coordinadora del Grup de Recerca en Addiccions, la Dra. Marta Torrens, i la Dra. Esther Barreiro, del Grup de Recerca en Desgast Muscular i Caquèxia en Malalties Cròniques Respiratòries i Càncer de Pulmó, van repassar els 25 anys de treball en els seus camps. Per acabar, la directora del Programa de Recerca en Informàtica Biomèdica, la Dra. Mar Albà, va parlar de la recerca portada a terme en els últims anys i del paper de les microproteïnes a l'evolució humana i el càncer, mentre que Rafael Ramos, director de la unitat de suport a la recerca de l'Institut Català de la Salut a Girona, ho va fer d'epidemiologia, salut pública i recerca en atenció primària.

En el context de la celebració del 75è aniversari, el dia 9 de novembre es va dur a terme una trobada dels líders dels grups de recerca de l'institut per definir quina és l'estratègia a seguir durant els pròxims anys. Aquesta trobada va comptar amb la participació de Robert Fabregat, CEO de Biocat, qui va oferir una ponència sobre les principals tendències en la recerca biomèdica, fent especial èmfasi en la importància de la translació a la societat i el sector productiu. Seguidament, cada un dels directors de Programa va realitzar una presentació sobre la situació actual del programa i dels objectius de futur. La jornada va finalitzar amb una discussió molt participativa en la qual es van establir els primers punts clau a considerar per al disseny del pròxim pla estratègic institucional.

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte