Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Neurofuncionalitat i llenguatge Jordi Peña-Casanova

El Grup de Neurofuncionalitat i llenguatge centra les seves activitats en l’estudi de les relacions entre el cervell, la cognició, el comportament i els estats emocionals. Aquestes relacions son estudiades dins de l’àmbit de la patologia cerebral focal i difosa, en especial en el context de les malalties neurodegeneratives.

Les línies de treball tradicionals del grup han estat centrades en el desenvolupament i, normalització i validació d’instruments de diagnòstic i mesura de les capacitats cognitives. Específicament cal destacar la línia de treball relacionada amb la memòria i la malaltia d’Alzheimer.

Les activitats de recerca es realitzen en col.laboració amb els serveis clínics de l’Hospital del Mar (especialment amb cardiologia i neurocirurgia), els membres del programa de Neuropsicofarmacologia, altres unitats de recerca de l’IMIM, i amb altres institucions.

Part de l’activitat del grup està dedicada a la realització d’assajos clínics en l’àmbit dels trastorns cognitius, destacant les següents patologies: Malaltia d’Alzheimer, Trastorns cognitius lleus, demencia vascular, malaltia de Parkinson i Demencia amb cossos de Lewy.

Cal destacar que en el grup participen activament els alumnes del “Master de Neuropsicologia i Neurologia de la Conducta” (Departament de Psiquiatria i Medicina Legal de la Universitat Autònoma de Barcelona).

El grup col.labora amb el Servei de Neurocirurgia (Dr. Gerard Conesa) en estudis de cartografia (mapping) de les funcions cognitives amb estimulació elèctrica de l’escorça cerebral estant el pacient vigil. Aquests estudis permeten realitzar una neurocirurgia d’alt nivell, amb indubtables beneficis pel pacient, atès que durant l’acte quirúrgic es poden diferenciar i protegir les zones cerebrals relacionades amb les funcions cognitives. La tecnologia implementada al quiròfan, es realitza amb la col.laboració d’estudis cognitius (Secció de Neurologia de la Conducta, Dr. Jordi Peña-Casanova), i neurofisiològics (Secció de Neurofisiologia, Dr. Josep Mª Espadaler).

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte