Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

26/07/2022 - Informació general

Han de cobrar un salari els revisors d’articles de revistes científiques?

És la pregunta que els doctors Daniel Guinart, Víctor Pérez i Benedikt Amann, investigadors del Programa de recerca en Neurociències de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, miren de respondre en una carta que acaba de publicar la revista The Lancet.

El paper dels revisors d'articles científics (revisió per iguals o peer review) i el debat sobre si la seva tasca ha de ser remunerada, centren la carta que els doctors Daniel Guinart, Víctor Pérez i Benedikt Amann, investigadors del Programa de recerca en Neurociències de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar) publiquen a la revista The Lancet. Una tasca voluntària, basada en una espècie de "codi d'honor", com descriuen els autors, però que en els últims temps s'ha convertit en un sistema "explotador".

El sistema, que no està exempt de possibles errades, utilitza el treball voluntari dels científics per revisar els articles dels seus col·legues, amb el benentès que ells rebran el mateix tracte en el futur. Però les polítiques d'accés obert no han resolt els seus problemes estructurals. De fet, "aquestes polítiques han contribuït a la creació d'un sistema d'explotació de revistes depredadores, dirigides per corporacions que obtenen enormes beneficis carregant als investigadors i universitats quotes exorbitants mentre, a la vegada, no compensen als revisors pel seu temps i esforços", apunten els doctors Guinart, Pérez i Amann.

La reacció de la comunitat científica ha estat deixar d'oferir aquests serveis com a mesura de protesta però, també, com a senyal d'esgotament. Això està provocant que el sistema col·lapsi. No hi ha revisors, els retards a la publicació dels articles s'acumulen i la qualitat de les revisions baixa. Per tant, els autors de la carta conclouen que "ha arribat l'hora que es pagui als revisors pel seu temps".

Article de referència

Guinart D, Pérez-Sola V, Amann BL. A fair day's wage for a fair day's work. Lancet. 2022 Jul 16;400(10347):160. doi: 10.1016/S0140-6736(22)00920-5. PMID: 35843243.

D’esquerra a dreta: Dr Daniel Guinart, Dr Víctor Pérez i Dr. Benedikt Amann.

Totes les notícies

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte