Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

29/04/2008 - Nota de premsa

Les persones addictes a la cocaïna que consumeixen altres substancies pateixen més problemes mentals

Informació elaborada pel servei d'Informació i Notícies científiques (SINC) de la FECYT

Un estudi realitzat per científics espanyols mostra el major risc de patir problemes mentals per aquells consumidors de cocaïna que a més prenen altres substancies addictives. Els resultats publicats a la revista Addiction constitueixen la primera part d’una investigació més ambiciosa.

El Grup d’Epidemiologia de les Drogues d’Abús de l’Institut Municipal d’Investigació Mèdica (IMIM-Hospital del Mar) de Barcelona ha realitzat un estudi epidemiològic que confirma la presència de patologia dual en joves consumidors habituals de cocaïna. Antònia Domingo, una de les autores principals d’aquest estudi, assenyala a SINC la conclusió més rellevant: “Observem més problemes mentals en aquelles persones que havien consumit, a més de cocaïna, altres substàncies”.

En els últims anys han proliferat els estudis sobre l’addicció de drogues unida a altres malalties mentals, la denominada ‘patologia dual’, que es defineix de forma genèrica com l’existència d’un doble diagnòstic: trastorn per ús de substàncies i trastorn psiquiàtric associat.

En el Manual diagnòstic i estadístic dels trastorns mentals (DSM-IV), la guia diagnòstica utilitzada pels professionals de la salut mental, els trastorns relacionats amb substàncies (dependència, abús i trastorns induïts per substancies) estan recollits, en un dels dos grans eixos diagnòstics, juntament amb els trastorns de l’estat d’ànim, d’ansietat, de la conducta alimentaria o els trastorns psicòtics, entre d’altres.

Així i tot, com explica Antònia Domingo, “encara no s’ha pogut discernir si el trastorn psíquic predisposa al consum o si aquest precipita determinats trastorns psiquiàtrics, la distinció entre trastorns mentals independents del consum i trastorns induïts per substàncies té importants implicacions en el tractament i l’evolució dels individus”.

Els investigadors van examinar l’estat psicopatològic de 139 consumidors de cocaïna (entre 18-30 anys d’edat) inscrits fora del context sanitari mitjançant l’ Entrevista d’ Investigació Psiquiàtrica per a Trastorns Mentals i per Substancies (PRISM, en les seves sigles en anglès), que permet discernir els casos en què la patologia mental és independent de l’abús de substancies i quan és induïda per la droga.

Del total de les persones enquestades, 84 (el 60,4% del total) no tenien cap altre problema psiquiàtric. No obstant, 33 (23,8%) presentaven patologies mentals independents de la droga, i 22 (15,8%) patologies induïdes per aquesta.

Entre aquests últims, alguns subjectes també patien patologies independents de la substància, fonamentalment malalties psiquiàtriques (en un 42,5% dels casos). Els trastorns més comuns estaven relacionats amb l’estat d’ànim (el 26,6%), com la depressió, o amb l’ ansietat (un 13%), com el pànic. Es van diagnosticar així mateix, dos trastorns de la personalitat (prop del 14%).

Per altre banda, els qui s’administraven cocaïna base (també anomenada crack), tenien una major tendència a patir trastorns induïts, encara que, segons explica Domingo, “això representa un major risc en països com EE UU, ja que a Espanya se segueix utilitzant en major mida per via nasal”.

Els resultats publicats en la revista Addiction constitueixen la primera part d’una investigació més amplia, en la qual aquest grup ha tornat a avaluar a aquests mateixos participants després de quasi dos anys. “Es pretén analitzar els seus patrons de consum i determinar fins a quin punt estan lligats als problemes psiquiàtrics. Aquests estudis contribuiran a dissenyar millors tractaments de deshabituació”, conclou l’ investigadora.

Referència bibliogràfica:

M. Jesús Herrero, Antonia Domingo-Salvany, Marta Torrens, M. Teresa Brugal i investigadors ITINERE. “Psychiatric comorbidity in young cocaine users: induced versus independent disorders”. Addiction Vol. 103, pp. 284-293 FEB 2008.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

Vincles relacionats

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte