Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

31/3/2020 - Nota de premsa

Un model pioner analitzarà com s'adapten cervell, la ment i el cos per a la maternitat

L'investigador Óscar Vilarroya obté una ERC Advanced Grant pel projecte BEMOTHER

Óscar Vilarroya, investigador de el Departament de Psiquiatria i Medicina Legal de la UAB, i adscrit a l'Institut Hospital de la Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) com coordinador del grup de recerca en neuroimatge en trastorns mentals, ha estat guardonat amb un ajut Advanced Grant de l'European Research Council (ERC) per desenvolupar el projecte científic "Becoming a mother: An Integrative model of the Adaptations for Motherhood during pregnancy and the postpartum period "(BEMOTHER), un model integrador sobre les adaptacions per a la maternitat durant l'embaràs i el postpart. La subvenció suposa prop de 2,5 milions d'euros en finançament i s'executarà per un període de 5 anys.

Durant l'embaràs, el cervell de la dona es modifica per preparar-la davant els reptes de la maternitat. El grup d'Óscar Vilarroya, investigador de el Departament de Psiquiatria i Medicina Legal de la UAB, i adscrit a l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), va ser el primer a descobrir que una xarxa d'àrees cerebrals experimenta canvis importants que duren al menys dos anys i que estan involucrats en la forma en què la mare es relaciona amb el seu nadó. Mitjançant l'anàlisi d'imatges de ressonància magnètica, els investigadors van observar com en les dones que han viscut el seu primer embaràs es modifica la matèria grisa en regions implicades en les relacions socials. Aquestes troballes es van publicar en diverses revistes de prestigi com Nature Neuroscience.

El descobriment d'aquestes adaptacions va obrir nous reptes científics que el grup d'Óscar Vilarroya s'ha proposat investigar en el marc del nou projecte BEMOTHER, finançat amb un Advanced Grant de l'ERC. L'estudi comptarà amb la col·laboració de la Dra. Susanna Carmona, de la Fundació per a la investigació biomèdica de l'Hospital Gregorio Marañón (FIBHGM), i del Dr. Óscar Pozo, investigador del grup de recerca en farmacologia integrada i neurociència de sistemes de l'IMIM.

El projecte pretén establir quan i com es reorganitza el cervell durant l'embaràs, identificar els mediadors hormonals que faciliten i dirigeixen aquesta reorganització, així com establir l'evolució de la conducta i la psicologia maternal (inclosa la relació amb el seu nadó) des del moment en que es queda embarassada fins a dos anys després del part. L'objectiu final és integrar totes les troballes per a construir un model pioner sobre com es prepara el cervell, la ment i el cos d'una dona per afrontar els reptes de la maternitat.

Oscar Vilarroya Els canvis cerebrals i psicològics experimentats per les dones que es converteixen en mares és un tema que, sorprenentment, ha estat poc estudiat. El cervell femení i la maternitat s'han passat per alt a causa de l'biaix sexual en la ciència, i al fet que el desenvolupament de models multidisciplinaris d'adaptacions neurobiològiques humanes requereix una experiència establerta de grups amb metodologies molt diferents. Nosaltres ens proposem canviar aquest escenari ", afirma el director de BEMOTHER, Óscar Vilarroya.

El nou projecte pot tenir un impacte important en diferents àrees de coneixement, com la recerca en la psicologia de la dona -abordará les adaptacions psicològiques en la dona durant el embaràs-; la neurociència reproductiva -possarà llum sobre la regulació altament complexa de les adaptacions neurobiològiques per a la maternitat-; la plasticitat neuronal -ajudarà a explorar els efectes duradors de la reorganització induïda per l'embaràs en la plasticitat cerebral, d'utilitat per avançar en la comprensió dels processos de desenvolupament neurològic i neurodegeneratiu; la salut mental - el període de l'postpart és un dels moments en la vida d'una dona amb el major risc de diversos trastorns mentals-; i la psicologia del desenvolupament -investigarà l'impacte de les adaptacions durant l'embaràs sobre la relació entre mare i nadó-.

Advanced Grant

Els projectes Advanced Grant de l'European Research Council (ERC) estan destinats a científics d'alt nivell que estan ben establerts en les seves carreres i són líders en els seus camps. 185 científics d'alt nivell a Europa utilitzaran aquestes subvencions finançades per la Unió Europea, per un valor de 450 milions d'euros, per explorar les seves idees de recerca més innovadores i atrevides.

Totes les notícies

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte