Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

19/12/2018 - Nota de premsa

9 de cada 10 dones addictes a drogues injectades pateixen també una altra patologia psiquiàtrica

Es tracta del primer estudi d’aquest tipus a l’àmbit europeu

El 87% de les dones consumidores de drogues per via injectada a Europa pateixen, com a mínim, una altra patologia psiquiàtrica associada. És l'anomenada comorbiditat o patologia dual, és a dir, tenir, a banda de l'addicció a drogues, una segona malaltia d'origen psiquiàtric. D'aquestes, el trastorn més habitual és la depressió (la pateixen el 76% de les dones que han participat en l'estudi), l'ansietat (el 54%) i l'estrès posttraumàtic (el 52%). A més, 7 de cada 10 també pateixen violència de parella, fet que incrementa les possibilitats de presentar un trastorn d'estrès posttraumàtic. L'estudi, Psychiatric comorbidity and intimate partner violence among women who inject drugs in Europe: a cross-sectional study, finançat per la Comissió Europea i coordinat per la Dra. Marta Torrens, cap del Grup de recerca en addiccions de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i Directora del procés d'Addiccions de l'Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions de l'Hospital del Mar (INAD), ha comptat amb la participació de centres de recerca d'Àustria, Itàlia, Anglaterra, Escòcia i Polònia. El publica la revistaArchives of Women's Mental Health.

Els investigadors han analitzat dades de 226 dones consumidores de drogues, amb una mitjana d'edat de 33,4 anys i més de 12 anys d'addicció. Més del 70% havien consumit opioides (heroïna, metadona o morfina) de forma habitual en els 6 mesos anteriors a l'estudi, i la resta, drogues estimulants com la cocaïna, l'efedrona, l'èxtasi o la mefedrona. No es van detectar diferències significatives en els resultats en funció de la droga consumida. Sí que hi havia diferència entre aquelles dones que rebien tractament per deixar l'addicció, que presentaven més comorbiditats, que les que es dirigien a centres de reducció de dany, on poden consumir de forma segura. Cal destacar que en els casos de patologia psiquiàtrica associada, hi ha un risc més gran de patir malalties infeccioses, ja que es comparteix de forma més habitual el material d'injecció. Les dades es van analitzar gràcies a una aplicació desenvolupada pel mateix grup d'investigadors de l'IMIM, ECDD (entrevista cribratge de diagnòstic dual).

Dra.Torrens i Dra. Tirado

Imatge: Dra. Marta Torrens i Dra. Judith Tirado (d’esq a dreta). Fuente: IMIM.

Factor femení de la patologia dual

Les dades de l'estudi revelen que les dones addictes a drogues tenen tres vegades més trastorns psiquiàtrics en comparació amb les dones de la població general. En relació amb els homes, presenten més trastorns de personalitat límit i consumeixen menys tipus de drogues, mentre els homes pateixen més trastorns de personalitat antisocial i consumeixen més drogues diferents.

Tot plegat porta a la coordinadora del treball, la Dra. Torrens a apuntar que "els centres de tractament han de tenir molt present que les dones que s'hi dirigeixen tenen un risc més gran de patir més patologia mental sobreafegida, més comorbiditat psiquiàtrica. La patologia dual és molt freqüent a les dones que acudeixen a tractament, i això incrementa el risc d'infeccions. També cal detectar la violència de gènere, perquè és molt freqüent en aquestes dones i és un fenomen que es retroalimenta".


Estudi premiat

El treball ha estat premiat com una de les millors investigacions realitzades en el camp de les drogues il·legals per l'European Monitoring Centre fof Drugs an Drug Addiction. Ha estat seleccionat entre 40 estudis, en el camp de la recerca epidemiològica basada en dades poblacionals. El guardó es lliurarà a la conferència de l'agència de drogues de la Unió Europea a la conferència que se celebrarà entre els dies 23 i 25 d'octubre de l'any que ve a la capital portuguesa, Lisboa.

Article de referència

Tirado-Muñoz J, Gilchrist G, Fischer G, Taylor A, Moskalewicz J, Giammarchi C, Köchl B, Munro A, D?browska K, Shaw A, Di Furia L, Leeb I, Hopf C, Torrens M. Psychiatric comorbidity and intimate partner violence among women who inject drugs in Europe: a cross-sectional study. Arch Womens Ment Health. 2018 Jun;21(3):259-269. doi: 10.1007/s00737-017-0800-3. Epub 2017 Dec 11.

Totes les notícies

Vincles relacionats

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte