Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

30/01/2017 - Informació general

Gènere i educació determinen el tipus de vincle que un propietari té amb el seu gos

Un estudi liderat per investigadors de l’IMIM i de la Càtedra Fundación Affinity Animales y Salud de la UAB estableix per primera vegada patrons concrets de vinculació d‘un propietari amb el seu gos, detectant que els homes amb major nivell d’estudis tenen un tipus de vincle emocional més fort amb el seu gos i que a més reporten un nivell de satisfacció vital més alt.

El gos és l’animal de companyia per excel·lència, molt present en la nostra societat. S’estima que un 21% de les llars europees i un 36,5% de les nord-americanes tenen un gos. Els beneficis tant a nivell físic com a nivell psicològic que comporta tenir un animal de companyia són molt grans, de totes maneres hi ha moltes relacions que no funcionen i acaben amb maltractament o abandonament.

Segons Paula Calvo, investigadora de l’IMIM i de la Càtedra Fundación Affinity Animales y Salud “Conèixer els factors que afecten a la vinculació d’un propietari amb el seu gos té moltes aplicacions a nivell de la societat, com per exemple poder detectar de manera precoç relacions de risc, que poden portar a l’abandonament o al maltractament d’un gos.

Els investigadors han analitzat les respostes de 1140 propietaris de gossos amb l’objectiu de buscar diferents patrons de relació del gos amb el seu propietari i identificar aquells que influencien la qualitat i el tipus de relació. S’ha vist que hi ha una associació entre la qualitat de la relació del gos amb el seu propietari i algunes de les característiques del propietari com el gènere i el nivell d’estudis.

El treball també suggereix una sorprenent relació entre el tipus de vinculació que té el propietari amb el seu gos i el fet d’estar més o menys satisfet amb la seva vida.

Aquest estudi “es pot entendre com un model simplificat per analitzar les diferències individuals en la construcció dels vincles socials, que ajudaria a entendre les relacions interpersonals humanes”, conclouen els investigadors.

Article de referència

Calvo P, Bowen J, Bulbena A, Tobeña A, Fatjó J "Highly Educated Men Establish Strong Emotional Links with Their Dogs: A Study with Monash Dog Owner Relationship Scale (MDORS) in Committed Spanish Dog Owners". PLOS ONE 2016.

Totes les notícies

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte