Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

09/09/2015 - Informació general

Too Young To Drink: Conscienciar i prevenir

Dia Mundial del Trastorn de l'Espectre de la Síndrome Alcohol Fetal (FASD)

Aquest és el nom de la campanya que s’inicia un any més a nivell internacional amb motiu del Dia Mundial del Trastorn de l’Espectre de la Síndrome Alcohol Fetal o FASD (Fetal Alcohol Spectrum Disorder, en anglès) que se celebra cada 9 de setembre. La European FASD (EUFASD) Alliance, juntament amb la National Organization on Fetal Alcohol Syndrome (NOFAS USA), la European Alcohol Policy Alliance (EUROCARE) i amb una seixantena d’institucions i organitzacions d’uns 30 països, han posat en marxa aquesta campanya amb l’objectiu de conscienciar i prevenir els riscs del consum d'alcohol durant l'embaràs.

El Trastorn de l’Espectre de la Síndrome Alcohol Fetal és un terme que s'utilitza per a descriure una àmplia gamma de resultats perjudicials que deriven del consum matern d’alcohol durant l’embaràs. És difícil estimar la prevalença del FASD en el nostre entorn perquè no existeix un registre fiable dels nens afectats i les seves manifestacions poden ser molt variades i sovint passen desapercebudes fins a l’adolescència. No obstant això, en el nostre entorn amb un 43% d’embarassades consumidores diàries d’alcohol i acceptant que un 40% dels nounats exposats prenatalment a l’alcohol poden estar afectats pel FASD, hauríem d’esperar que un 17% aproximadament poguessin presentar alguna alteració en el seu desenvolupament relacionada amb aquesta exposició. Aquest problema s’ha vist incrementat en els últims anys amb les adopcions internacionals de països de l’Europa de l’Est, on el consum d’alcohol durant embaràs és especialment alt, sobretot en nens donats en adopció.

Óscar García, investigador del Grup de Recerca en Infància i Entorn (GRIE) de l'IMIM i pediatre de l´Hospital del Mar forma part del Comitè Directiu de la EUFASD Alliance, una organització europea creada l’any 2011, que té per objectiu compartir idees i treballar conjuntament metges i ONGs per tal de millorar la qualitat de vida de les persones que pateixen aquest desordre a la vegada que conscienciar dels riscs d'ingerir alcohol durant l'embaràs. Així mateix vol afavorir la recerca, la prevenció i la participació dels ens implicats per tal que es duguin a terme canvis legislatius com ara l'etiquetatge de les begudes alcohòliques i desaconsellar el seu consum durant l'embaràs.

S’ha demostrat que el diagnòstic precoç s’associa amb un millor pronòstic perquè permet una intervenció primerenca i una milloria en el tractament dels nens afectats, disminuint d’aquesta forma els problemes secundaris (per exemple, problemes de salut mental, problemes amb la llei, conducta sexual inapropiada, fracàs escolar, atur). Diversos autors han demostrat la rendibilitat del cribatge universal, que inclouria la detecció del FASD i l’inici d’una intervenció precoç, amb el benefici afegit de la disminució de les despeses socials i de milloria de la qualitat de vida dels nens afectats i les seves famílies.

El Grup de Recerca en Infància i Entorn, Programa de Neurociències de l'IMIM (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) treballa en diversos projectes relacionats amb l'exposició prenatal a l'alcohol, concretament sobre la prevalença en embarassades, el seguiment dels nens exposats, la prevenció i el cribatge prenatal i neonatal, i la metodologia analítica en matrius alternatives (cabell i meconi).

Per altra part, el GRIE col·labora directament amb l’Associació de Famílies Afectades per la SAF (AFASAF), formada principalment per pares de nens adoptat de l’Europa de l’Est i que presenten FASD.

Us adjuntem el pòster de la campanya.

Totes les notícies

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte