Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

26/11/2012 - Informació general

Investigadors de l’IMIM referents mundials en la recerca en Neuroimatge i TDAH

Es tracta d’un dels desordres psiquiàtrics infantils més freqüents

Investigadors de l’IMIM referents mundials en la recerca en Neuroimatge i TDAH

En vermell està pintat el nucli caudat, a la part superior el cap i a la part inferior el cos. La fórmula indica el mètode per separar el cap del cos.

Dos estudis liderats per investigadors del grup de recerca en Neuroimatge de l’IMIM (Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques) coordinat per Òscar Vilarroya, en el que hi han participat investigadors de la UAB i de l’Hospital de la Vall d’Hebron, han estat citats a la revista “Consensus report of the APA work group”, com a treballs de referència a nivell mundial en l’àmbit del Trastorn per Dèficit d’Atenció i Hiperactivitat (TDAH), posicionant els investigadors com a referents mundials en aquest àmbit. El “Consensus report” és una publicació de l’American Psychiatric Association (APA), l’organització psiquiàtrica més gran del mon que marca les tendències a nivell mundial en l’àmbit de la Psiquiatria.

Les tècniques en Neuroimatge han evolucionat molt en els últims temps i s’estan considerant com eines complementàries en el diagnòstic psiquiàtric. De moment on s’ha avançat més és en patologies com l’Alzheimer però gràcies als treballs del grup de recerca de l’IMIM, es comença a considerar també l’ús de la neuroimatge com a eina diagnòstica en el TDAH. En aquest sentit, l’American Psychiatric Association amb aquest “Consensus report,” ha volgut revisar l’estat actual de l’aplicació clínica de la Neuroimatge en Psiquiatria, concretament en desordres com els d’ansietat, psicòtics o infantils, citant els millors treballs i grups de recerca a nivell mundial.

El primer estudi citat pel “Consensus report” va ser publicat l’any 2008 a la revista Psychiatry Research: Neuroimaging. El grup va fixar la seva investigació en el nucli caudat, una de les principals estructures cerebrals involucrades en l’aprenentage i la memòria, que té tres parts: el cap, el cos i la cua. S’havia comprovat que el nucli caudat estava alterat en els pacients amb TDAH, tot i que la literatura prèvia presentava resultats contradictoris sobre quines eren les alteracions concretes. El grup del Dr Vilarroya va descobrir que els pacients amb TDAH presentaven una alteració entre el cap i el cos del nucli caudat que no es veia en els subjectes controls. Amb el desenvolupament d’un nou mètode de segmentació del nucli caudat, entre el cap i el cos es va poder mostrar que els pacients amb TDAH presentaven un nucli caudat dret més petit, fonamentalment degut a una disminució en el cos, que no el cap, del nucli caudat.

El segon article citat per l’APA, publicat l’any 2010 a la revista Psychiatry Research: Neuroimaging, va partir d’aquests resultats per avaluar la possibilitat de classificar els pacients TDAH en base a les diferències entre el cap i el cos del seu nucli caudat. L’anàlisi va mostrar que la troballa presentava una especificitat del 95% i una sensibilitat del 60%, el que indicava que podria ser extremament útil per confirmar el diagnòstic de TDAH. Això obria el camí per a usar aquest descobriment com a biomarcador de neuroimatge i facilitar un diagnòstic robust i precoç d’aquest trastorn.

Els estudis posteriors han anat dirigits a automatitzar el mètode de segmentació del nucli caudat entre cap i cos per permetre un ús clínic ràpid i eficient. En aquest sentit, s’han publicat dos treballs, un a la revista Biomedical Engineering Online (2011), on els investigadors han desenvolupat un mètode automatitzat de segmentació del nucli caudat, basat en anàlisi d'imatge mèdica i tècniques d’aprenentatge automàtic, i l’altre a la revista Computerized Medical Imaging and Graphics (2012), on els investigadors han optimitzat aquest mètode per poder separar el cap del cos del nucli caudat, obtenint resultats molt similars als de la segmentació manual. Aquests nous mètodes permeten caracteritzar de manera precisa i més ràpida les principals estructures cerebrals, a la vegada que analitzar i fer un diagnòstic precoç del TDAH.

Segons els experts és complicat fer un diagnòstic segur del TDAH ja que cal integrar diferents dades que provenen de diferents informants (pares, escola, professors etc), per tant, sota aquestes circumstàncies, poder comptar amb un test auxiliar que sigui segur i que tingui una alta precisió és de gran ajuda en el diagnòstic del TDAH infantil i ajudarà a comprendre més profundament les causes i el desenvolupament d'aquesta malaltia. Es tracta d’un dels desordres psiquiàtrics infantils més freqüents caracteritzat per símptomes d’inatenció, impulsivitat i hiperactivitat que afecta entre el 5 i el 10 % dels nens i el 4,4 d'adults.

Totes les notícies

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte