Les persones amb infecció per VIH tenen alterats els nivells d'una molècula concreta d'ARN relacionada tant amb envelliment com amb inflamació. Aquesta molècula continua alterada tot i rebre tractament antiretroviral. Això la converteix en un indicador que, tot i rebre tractament antiretroviral i controlar la infecció, el seu sistema immunitari continua afectat. Els autors de l'estudi, que publica la revista Journal of Microbiology, Immunology and Infection, proposen que l'origen d'aquesta alteració és la inflamació crònica provocada per la infecció independentment del tractament que reben els pacients. Disposar d'aquest marcador pot servir per monitorar l'evolució dels pacients i la capacitat dels fàrmacs que prenen per restablir el funcionament normal del seu sistema immunitari.
Investigadors de l'Hospital del Mar Research Institute publiquen un nou article a Microbiology Spectrum en el qual apunten que incrementar la dosi de l'antibiòtic colistina per tractar casos de pneumònia causats pel bacteri Pseudomonas aeruginosa no només no és més efectiu sinó que pot incrementar la mortalitat dels pacients Per aquest motiu, aposten per la via nebulitzada per administrar aquest tractament, en comptes de la via endovenosa. Així s'assoleixen concentracions més altes als pulmons i el fàrmac utilitzat, la colistina, un antic antibiòtic recuperat, no assoleix concentracions a la sang que poden provocar toxicitat als malalts L'Organització Mundial de la Salut considera que la resistència als antibiòtics és una de les deu principals amenaces de salut públic per al conjunt de la població del planeta
15/11/2023 - Informació institucional
L'evidència mostra una pèrdua anual de 34,6 milions d'anys de vida a tot el món a causa del suïcidi. En resposta a això, institucions de renom mundial especialitzades en salut mental i investigació del suïcidi, en col·laboració amb experts en bioinformàtica, han engegat PERMANENS, una iniciativa pionera de recerca europea. El projecte de recerca PERMANENS es dedica a crear un prototip de programari mèdic que ajudi els metges a oferir avaluacions i cures personalitzades als pacients que arriben a urgències amb un elevat risc d'autolesió o suïcidi. Aquest programari de medicina de precisió aprofitarà el poder de la intel·ligència artificial per proporcionar avaluacions de risc més precises i accés a informació basada en l’evidència, cosa que permetrà identificar opcions de tractament eficaces adaptades a les necessitats i al perfil de risc únics de cada pacient.
La revista The Lancet Public Health ha publicat els resultats d'un dels estudis més grans i actualitzats a tot el món destinat a avaluar la prevalença puntual de símptomes depressius clínicament rellevants
07/09/2023 - Covid-19
En general, ha empitjorat la salut a tota la població, sobretot en relació amb l'ansietat i depressió, així com en dolor i malestar. Els efectes de la pandèmia, però, han colpejat en especial a les dones amb més nivell educatiu, retallant les diferències en salut amb els grups de població amb un nivell d'educació inferior després del confinament domiciliari inicial. Els investigadors atribueixen aquesta evolució a l'efecte negatiu del teletreball sobre la salut de les persones que treballaven des de casa i havien de tenir cura de familiars. A la vegada, podria haver-se produït un efecte positiu de les mesures governamentals per mitigar l'impacte econòmic de la pandèmia entre els grups més desafavorits. El treball forma part del projecte MINDCOVID, i s'ha portat a terme a partir d'enquestes telefòniques a 2.000 persones. El publica la revista International Journal for Equity in Health
Més informació "La COVID-19 ha reduït les desigualtats en salut a Espanya"
14/07/2023 - Nota de premsa
La prevalença d'obesitat infantil és més gran entre els participants de gènere masculí (14,9 %) i en la població de 8 a 12 anys (15,6 %). Es confirma novament que l'epidèmia d'obesitat infantil a Espanya presenta un gradient socioeconòmic: els nens i nenes matriculats a centres educatius amb una renda mitjana menor per persona presenten un nivell d'obesitat més alt. L'estudi de la Gasol Foundation, portat a terme amb el suport de l'Hospital del Mar Research Institute, mostra un deteriorament en els hàbits d'alimentació, l'ús de pantalles, les hores de son, l'activitat física i el benestar emocional i la qualitat de vida entre els infants de 8 a 16 anys a Espanya.
14/06/2023 - Informació general
El Programa d'Epidemiologia i Salut Pública (EPISAP) de l'Hospital del Mar Research Institute va portar a terme el passat 7 de juny la seva reunió anual, a la qual es van posar en comú les línies de recerca estratègiques dels grups i es van analitzar les fortaleses del programa. Cal destacar la participació en el programa de joves investigadors de talent. A la trobada es va posar en evidència una trajectòria de recerca consolidada juntament amb línies emergents, com les derivades de la pandèmia de la COVID-19. S'ha rebut finançament per a projectes europeus en àrees com la prevenció personalitzada del suïcidi i la depressió, la mesura dels resultats reportats pels pacients (PRMs) i l'impacte per a la seguretat i la salut laboral associat a les plataformes digitals.
Més informació "Reunió anual del Programa d’Epidemiologia i Salut Pública"
10/06/2023 - Informació general
Per donar compliment a les lleis DA17.2 c) de la LO 3/2018 de reutilització de dades de recerca biomèdica, es comunica als participants dels estudis REGICOR, ACRISC i BARCOS realitzats a la institució Fundació Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, amb el Dr. Jaume Marrugat com a investigador principal (REGICOR i ACRISC) i la Dra. Diana Ovejero (BARCOS) entre els anys 1995 i 2015, que les seves dades pseudonimitzades seran reutilitzades en el projecte CORDELIA (El primer estudio de asociación de genoma completo (GWAS) con enfermedad coronaria poblacional a 10 años en más de 100.000 participantes para personalizar la prevención cardiovascular en España - PMP22/00033) aprovat pel Comitè d'Ètica de la Investigació amb Medicaments (CEIm) del Parc de Salut Mar de Barcelona amb el número 2023/10785/I i finançat en la convocatòria de Projectes d'Investigació de Medicina Personalitzada de Precisió.
Més informació "Reutilització de dades de recerca biomèdica en el Projecte CORDELIA"
18/05/2023 - Informació general
El projecte PROMES-U té per objectiu millorar la salut mental d'estudiants de grau analitzant els factors que poden influir en l'aparició de problemes de salut mental, així com la implementació i avaluació d'intervencions en línia de promoció de la salut mental i de prevenció de problemes de depressió i ansietat. La recollida de dades de seguiment va començar el passat 4 de maig entre estudiants que van omplir l'enquesta basal fa tot just un any, amb l'enviament d'un correu electrònic a les persones que van cedir el correu electrònic. En acabar el qüestionari, es rep un informe personalitzat sobre la seva salut mental, així com recomanacions sobre hàbits saludables i recursos disponibles. Les dades recollides permetran millorar el coneixement sobre la salut mental dels i de les estudiants a la universitat.
Més informació "Es posa en marxa la recollida de dades amb el qüestionari de seguiment PROMES-U"
24/01/2023 - Informació institucional
Es tracta d'un estudi liderat pel Dr. Jaume Marrugat, investigador de l'IMIM-Hospital del Mar i coordinador del Registre Gironí del Cor (REGICOR). S'analitzarà l'associació del genoma complet amb la incidència de malalties cardiovasculars en persones que no presenten aquesta patologia i a les quals s'ha fet un seguiment de més de deu anys. És el primer projecte d'aquest tipus portat a terme al sud d'Europa, amb una cohort de més de 101.000 participants de tot l'Estat, amb el qual es podrà personalitzar millor la prevenció d'aquestes patologies a l'àmbit espanyol.
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte