IMIM - Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques IMIM - Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques

Notícies

 • 16/06/2021 - Informació general

  S’inicia la recerca europea sobre la radioteràpia per a les arrítmies cardíaques

  El 15 i 16 de juny, el consorci STOPSTORM, coordinat pel UMC Utrecht i en el que hi participen l'IMIM i l'Hospital del Mar,  s'ha reunit virtualment per analitzar els primers avenços del projecte. El projecte, que va començar oficialment l'1 de maig, començarà a investigar l'ús de la radioteràpia en el tractament de les arítmies cardíaques. Els pacients que pateixen taquicàrdia ventricular (fibril·lació dels ventricles) solen ser tractats amb medicació i/o amb la implantació d'un ICD, un desfibril·lador que corregeix la freqüència cardíaca ràpida amb una descàrrega elèctrica. En els casos d'arrítmies persistents que no responen adequadament al tractament habitual, els pacients es poden sotmetre a una ablació amb catèter, un procediment invasiu. L'objectiu del consorci, format per 31 socis de 8 països europeus, és investigar l'opció de radioteràpia-ablació per al 30 %-50 % de pacients amb uns símptomes que persisteixen després de l'ablació amb catèter. El tractament, que també s'utilitza en oncologia pulmonar, consisteix en una alta dosi de radiació administrada en una sola sessió.

  Més informació "S’inicia la recerca europea sobre la radioteràpia per a les arrítmies cardíaques"

 • 19/05/2021 - Informació general

  L’European Respiratory Society designa a la Dra. Esther Barreiro nova editora en cap de la seva revista, ERJ Open Research

  La metgessa adjunta del Servei de Pneumologia de l'Hospital del Mar i investigadora de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques pilotarà aquesta prestigiosa publicació durant els pròxims tres anys. La Dra. Esther Barreiro, metgessa adjunta del Servei de Pneumologia de l'Hospital del Mar i coordinadora del Grup de recerca en desgast muscular i caquèxia en malalties cròniques respiratòries i càncer de pulmó de l'IMIM, serà la nova editora en cap de l'ERJ Open Research, la revista oficial de l'European Respiratory Society (ERS). El seu nomenament es va produir a l'última reunió del comitè executiu de l'entitat i es farà efectiu el gener del 2022.

  Més informació "L’European Respiratory Society designa a la Dra. Esther Barreiro nova editora en cap de la seva revista, ERJ Open Research"

 • 03/03/202 - Covid-19

  Administrar zinc als pacients amb COVID-19 podria ajudar a la seva recuperació

  Suplementar amb zinc els pacients amb COVID-19 amb nivells baixos d'aquest element, pot ser una estratègia per a reduir-ne la mortalitat i el temps de recuperació. A la vegada, podria servir per evitar els pitjors efectes de la malaltia en els grups de risc, com ara les persones de més edat. Ho revela un estudi de metges i d'investigadors de l'Hospital del Mar, de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), liderat pel Dr. Robert Güerri, metge del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital del Mar, que acaba de publicar la revista Nutrients. El treball ha analitzat els nivells de zinc de 249 pacients adults tractats al centre entre el 9 de març i l'1 d'abril, amb una edat mitjana de 65 anys. Els símptomes més habituals que presentaven en el moment de l'ingrés eren febre, tos i dispnea.

  Més informació "Administrar zinc als pacients amb COVID-19 podria ajudar a la seva recuperació"

 • 26/02/2021 - Nota de premsa

  Demostren que no tot el colesterol bo és saludable

  L'HDL colesterol (colesterol lligat a lipoproteïnes d'alta densitat) o colesterol bo s'associa a un menor risc de presentar malalties cardiovasculars en transportar el colesterol dipositat a les artèries al fetge per a la seva eliminació. Al contrari que l'anomenat colesterol dolent, LDL (colesterol lligat a lipoproteïnes de baixa densitat), que provoca l'acumulació del colesterol a les artèries i augmenta el risc cardiovascular. Així com els fàrmacs que redueixen el colesterol dolent redueixen el risc cardiovascular, els que augmenten el colesterol bo no han demostrat ser eficaços per reduir el risc de presentar malalties cardiovasculars. Aquesta paradoxa ha qüestionat la relació entre el colesterol bo i el risc cardiovascular, i actualment els investigadors estudien les característiques d'aquestes partícules de colesterol HDL o bo. 

  Més informació "Demostren que no tot el colesterol bo és saludable"

 • 18/02/2021 - Covid-19

  Inici d’un assaig clínic amb immunoglobulines per prevenir els efectes secundaris de la COVID-19

  L'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), l'Hospital del Mar, la Universitat de Califòrnia-Davis i la Universitat de Texas impulsen un assaig clínic per analitzar la utilitat de l'administració d'un suplement alimentari per evitar els pitjors efectes secundaris de la COVID-19. Es tracta d'immunoglobulines d'origen boví, que, en models animals, han demostrat la seva utilitat per reduir la inflamació provocada per la infecció, la progressió a formes més greus de la malaltia i la síndrome post-COVID. Els primers pacients que participen en l'estudi PICNIC (sigles en anglès d'estudi aleatori per avaluar l'impacte d'EnteraGam en pacients amb COVID-19) ja estan prenent dues dosis diàries d'aquest suplement. El Dr. Robert Güerri, investigador principal de l'assaig, membre del Grup de recerca en Patologia infecciosa i antimicrobians de l'IMIM-Hospital del Mar i cap de secció del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital del Mar, explica que "el que vol el tractament és segrestar i ajudar a eliminar el virus d'un dels reservoris principals que hi ha al cos, el budell".

  Més informació "Inici d’un assaig clínic amb immunoglobulines per prevenir els efectes secundaris de la COVID-19"

 • 05/02/2021 - Informació general

  L’Hospital del Mar, el més guardonat a la Barcelona-Boston Lung Conference 2021

  La conferència Barcelona-Boston Lung Conference 2021, organitzada per les Universitats de Barcelona i de Harvard, amb la col·laboració financera de l'empresa Menarini, ha premiat tres treballs presentats per metges i investigadors de l'Hospital del Mar i de l'IMIM. La trobada, avalada per la Sociedad Española de Neumología y Cirugía Torácica (SEPAR), ha celebrat la seva vuitena edició en format virtual els dies 29 i 30 de gener. L'Hospital del Mar ha estat el centre més guardonat de tot l'Estat. Els treballs guardonats analitzen diversos aspectes analitzats pels grups de recerca de l'Hospital del Mar-IMIM sobre càncer de pulmó i Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC). Així, la presentació oral de la Dra. Xuejie Wang, que porta per títol, Skeletal muscle dysfunction and body composition alterations in patients with non-cystic fibrosis bronchiectasis: gender differences, analitza les diferències entre homes i dones afectats per aquesta patologia, detectant una major afectació sistèmica a les pacients de sexe femení.

  Més informació "L’Hospital del Mar, el més guardonat a la Barcelona-Boston Lung Conference 2021"

 • 15/12/2020 - Nota de premsa

  La presència de MPOC, determinant per a decidir el tractament contra el càncer de pulmó

  Els nivells de dany de l'ADN i de l'activitat de l'enzim polimerasa responsable de la reparació cel·lular (PARP) s'incrementen als tumors pulmonars de pacients amb malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), però no en els que no patien aquesta patologia. Així ho reflecteix un treball d'investigadors del CIBER de Malalties Respiratòries (CIBERES) i metges i investigadors del Servei de Pneumologia de l'Hospital del Mar i del Grup de recerca en desgast muscular i caquèxia en malalties cròniques respiratòries i càncer de pulmó de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar), que ha estat publicada a la revista Cancers. Aquesta recerca adquireix gran rellevància donat que el tractament contra el càncer de pulmó amb els inhibidors de l'enzima PARP (ja en ús clínic per a altres tumors, com el de mama i d'ovari) estaria preferentment indicat en aquells pacients amb una malaltia respiratòria de base, mentre que la resposta a les persones sense MPOC, la seva indicació estaria més que qüestionada.

  Més informació "La presència de MPOC, determinant per a decidir el tractament contra el càncer de pulmó"

 • 11/12/2020 - Nota de premsa

  Només el 7% dels pacients tractats d’un aneurisma cerebral pateixen seqüeles a llarg termini

  La revista Neurology acaba de publicar l'estudi més complet i exhaustiu fet al món fins ara sobre la supervivència i les seqüeles que pateixen els pacients afectats per la ruptura d'un aneurisma cerebral, malaltia coneguda com a hemorràgia subaracnoidal. L'han realitzat metges de l'Hospital del Mar (dels serveis de Neurologia, Neurocirurgia, Medicina Intensiva, Neuroradiologia Intervencionista, Radiologia i Anestèsia i Reanimació) i investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM). Els resultats obtinguts posen en relleu que l'estratègia implantada a Catalunya per cobrir l'atenció urgent a aquesta patologia obté resultats comparables als centres més avançats a escala mundial. Les dades analitzades pertanyen a 311 pacients amb hemorràgia subaracnoidal aneurismàtica tractats a l'Hospital del Mar en els darrers 12 anys. La mortalitat a curt termini se situa entre el 8,7% una setmana després del tractament, durant el període d'hospitalització, i el 18,4% després de tres mesos. Un any després de l'accident vascular, arriba al 22,9% i cinc anys després, al 29%.

  Més informació "Només el 7% dels pacients tractats d’un aneurisma cerebral pateixen seqüeles a llarg termini"

 • 17/11/2020 - Nota de premsa

  Els paràmetres nutricionals de pacients amb càncer de pulmó i MPOC podrien predir la seva supervivència a 10 anys

  Els paràmetres nutricionals com l'índex de massa corporal i analítiques com els nivells d'albúmina i proteïnes totals quantificats prèviament a una cirurgia de càncer de pulmó en pacients amb malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) prediu la seva supervivència al cap de 10 anys, independentment dels factors lligats al tumor i/o a la cirurgia del tòrax. Així ho reflecteix un treball d'investigadors del CIBER de Malalties Respiratòries (CIBERES) i metges i investigadors del Servei de Pneumologia de l'Hospital del Mar i del Grup de recerca en desgast muscular i caquèxia en malalties cròniques respiratòries i càncer de pulmó de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar), publicat a la revista de la Sociedad Española de Neumología y Cirugía Torácica (SEPAR)  Archivos de Bronconeumología.

  Més informació "Els paràmetres nutricionals de pacients amb càncer de pulmó i MPOC podrien predir la seva supervivència a 10 anys"

 • 03/11/2020 - Covid-19

  Alguns dels principals tractaments de l’osteoporosi podrien reduir la incidència de la COVID-19

  Alguns dels principals tractaments contra l'osteoporosi, el denosumab, el zoledronat i el calci, podrien tenir un efecte protector contra la COVID-19 en els pacients que els prenen. En concret, una reducció de la incidència de la infecció d'entre un 30 i un 40%, segons els resultats d'un estudi conjunt de l'Hospital del Mar, l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), la Universitat Pompeu Fabra i el Parc Sanitari Pere Virgili. El treball, el primer al món de les seves característiques, l'acaba de publicar la revista Aging. L'últim autor de l'estudi, el Dr. Jordi Monfort, cap del Servei de Reumatologia de l'Hospital del Mar i coordinador del Grup de recerca cel·lular en inflamació i cartílag de l'IMIM-Hospital del Mar, explica que "hi ha indicis que permeten fer la hipòtesi que determinats medicaments per tractar algunes malalties reumatològiques podrien interferir en positiu en la història natural de la COVID-19, ja sigui disminuint la incidència com disminuint l'evolució cap a casos més greus". El treball ha analitzat dades de més de 2.000 pacients amb osteoporosi, artrosi i fibromiàlgia i la seva relació amb la infecció per COVID-19, en seguiment a l'Hospital del Mar i a l'àrea d'influència assistencial del Parc de Salut Mar.

  Més informació "Alguns dels principals tractaments de l’osteoporosi podrien reduir la incidència de la COVID-19"

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte