IMIM - Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques IMIM - Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques

Notícies

 • 18/01/2023 - Informació general

  Identifiquen un possible biomarcador de psicosi precoç

  El Grup de recerca en Farmacologia Integrada i Neurociències de Sistemes de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques acaba de publicar un estudi a Neurobiology of Disease, en el qual destaca el paper de la proteïna CDK5, com a possible marcador de psicosi precoç. A més a més, aquesta proteïna és modulada pel consum de cànnabis. Això obre la porta a, en el futur, dissenyar possibles tractaments en funció de l'expressió de CDK5.

  Més informació "Identifiquen un possible biomarcador de psicosi precoç"

 • 20/12/2022 - Informació general

  El Dr. Víctor Pérez presidirà la Fundación Española de Psiquiatría y Salud Mental

  El patronat de la Fundación Española de Psiquiatría y Salud Mental ha escollit al Dr. Víctor Pérez, cap del Servei de Psiquiatria de l'Hospital del Mar i coordinador del Grup de recerca en Salut Mental de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, com a nou president de l'entitat. Aquest nomenament es fa després que el Dr. Pérez deixés la seva responsabilitat com a president del comitè executiu de la Sociedad Española de Psiquiatría y Salud Mental. Com a màxim representant de la fundació, el Dr. Pérez li correspondrà representar l'entitat, presidir les reunions del seu patronat i executar els acords que s'hi produeixin. L'objectiu de la seva activitat és contribuir al coneixement, desenvolupament i perfeccionament de la psiquiatria i la salut mental i les disciplines que hi estan vinculades.

  Més informació "El Dr. Víctor Pérez presidirà la Fundación Española de Psiquiatría y Salud Mental"

 • 02/12/2022 - Nota de premsa

  Primer assaig clínic d’un nou medicament per a millorar la funció cognitiva de persones amb la síndrome de Down

  L'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques lidera l'estudi que avaluarà si una nova molècula pot servir per a millorar el rendiment cognitiu de les persones amb la síndrome de Down. L'estudi s'inscriu al projecte ICOD per a la millora de la cognició en la síndrome de Down, impulsat per la Unió Europea que per primera vegada finança un projecte d'aquestes característiques. El tractament ja ha superat la fase d'assaig amb voluntaris sense la síndrome de Down, a la qual es buscava certificar la seguretat i tolerabilitat del medicament. En aquesta nova fase es validarà la seguretat del tractament en persones amb la síndrome de Down i es tindran els primers indicis d'eficàcia. Es calcula que els resultats poden estar disponibles a mitjans de 2023.

  Més informació "Primer assaig clínic d’un nou medicament per a millorar la funció cognitiva de persones amb la síndrome de Down"

 • 16/11/2022 - Nota de premsa

  Determinen la validesa de nou biomarcadors per al diagnòstic de l’Alzheimer a la pràctica clínica diària

  Un estudi liderat per l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, el Barcelonaβeta Brain Research Center (BBRC), centre de recerca de la Fundació Pasqual Maragall, i la Universitat de Göteborg, ha comparat per primera vegada la validesa de nou biomarcadors per al diagnòstic de la malaltia d'Alzheimer en el dia a dia dels centres hospitalaris. Ho ha fet amb una cohort de pacients de l'Hospital del Mar amb diverses patologies neurològiques Els investigadors han analitzat la presència de nou variants de la proteïna Tau, en mostres de sang d'aquestes persones. Alguns d'aquests marcadors en sang són tan útils per detectar Alzheimer com els mateixos determinats amb la prova de referència que es fa servir, l'anàlisi del líquid cefalorraquidi obtingut per punció lumbar Les determinacions de biomarcadors en plasma menys invasives que les realitzades després d'una punció lumbar, poden permetre disposar d'una eina per avançar en el diagnòstic de l'Alzheimer i determinar quines persones s'han de sotmetre a més proves per confirmar el diagnòstic. El treball el publica la revista de referència en aquest camp, Alzheimer's & Dementia

  Més informació "Determinen la validesa de nou biomarcadors per al diagnòstic de l’Alzheimer a la pràctica clínica diària"

 • 03/11/2022 - Nota de premsa

  Haver patit un trauma durant la infància fa que es tripliqui el risc de patir un trastorn mental greu en l’edat adulta

  Un estudi encapçalat per investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques vincula els traumes psicològics en edat pediàtrica amb un increment del risc de desenvolupar qualsevol classe de trastorn mental anys després. És el primer treball que analitza la relació entre els traumes psicològics i diverses patologies mentals a nivell transdiagnòstic. Ha analitzat catorze revisions o metaanàlisi ja publicades, amb més de 90.000 participants. L'estudi el publica la revista European Archives of Psychiatry and Clinical Neuroscience i evidencia la necessitat d'estudiar la biografia dels pacients que pateixen una patologia mental.

  Més informació "Haver patit un trauma durant la infància fa que es tripliqui el risc de patir un trastorn mental greu en l’edat adulta"

 • 02/11/2022 - Informació general

  Diàlegs entre educació i neurociència, el nou llibre de Beatriz Fagundo

  La investigadora del Programa de recerca en Neurociències de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques conversa en aquest llibre amb la doctora en educació i mestra en educació infantil, Montserrat Pedreira, sobre com ens comuniquem, què ens desperta curiositat i com explorem el món. La doctora en neurociència Beatriz Fagundo, investigadora del Programa de recerca en Neurociències de l'IMIM-Hospital del Mar, és una de les autores de Diàlegs entre educació i neurociència, un llibre que explora els punts en comú entre la neurociència i l'educació a partir del diàleg entre la investigadora i la doctora en educació i mestre d'educació infantil i primària, Montserrat Pedreira. El llibre l'edita Eumo Editorial.

  Més informació "Diàlegs entre educació i neurociència, el nou llibre de Beatriz Fagundo"

 • 24/10/2022 - Informació general

  Premi Jove Investigador de la IACM per al Dr. Arnau Busquets

  L'investigador principal del Grup de recerca en Mecanismes cel·lulars en conducta fisiològica i patològica de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques ha rebut aquest guardó en el congrés de l'entitat, celebrat a Suïssa. Cada dos anys, la International Association for Cannabinoid Medicines (IACM) atorga diferents categories de premis a investigadors que estan treballant en el camp dels cannabinoides. Aquest any, el comitè de selecció d'aquesta associació internacional ha decidit atorgar el premi de jove investigador en recerca en el camp dels cannabinoides al Dr. Arnau Busquets, investigador principal del Grup de recerca en Mecanismes cel·lulars en conducta fisiològica i patològica de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM).

  Més informació "Premi Jove Investigador de la IACM per al Dr. Arnau Busquets"

 • 11/08/2022 - Nota de premsa

  Un nou estudi determina dos biomarcadors a la sang que capten millor els primers indicis de l'Alzheimer

  La investigació, liderada pel Barcelonaβeta Brain Research Center (BBRC), centre de recerca de la Fundació Pasqual Maragall, l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar) i la Universitat de Göteborg, ha estat publicada a la prestigiosa revista Nature Medicine. L'estudi, en què s'han utilitzat dades de gairebé 400 participants de l'Estudi ALFA+, que compta amb l'impuls de la Fundació "la Caixa", determina que els biomarcadors p-tau231 i p-tau217 mesurats a la sang són idonis per indicar canvis cerebrals relacionats amb la proteïna amiloide en persones sense símptomes cognitius. Els resultats converteixen el p-tau231 en un biomarcador sanguini molt prometedor per detectar de manera precoç persones de mitjana edat amb un elevat risc de desenvolupar Alzheimer i fer assaigs clínics dirigits a aquesta fase primerenca de la malaltia.

  Més informació "Un nou estudi determina dos biomarcadors a la sang que capten millor els primers indicis de l'Alzheimer"

 • 26/07/2022 - Informació general

  Han de cobrar un salari els revisors d’articles de revistes científiques?

  És la pregunta que els doctors Daniel Guinart, Víctor Pérez i Benedikt Amann, investigadors del Programa de recerca en Neurociències de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, miren de respondre en una carta que acaba de publicar la revista The Lancet. El paper dels revisors d'articles científics (revisió per iguals o peer review) i el debat sobre si la seva tasca ha de ser remunerada, centren la carta que els doctors Daniel Guinart, Víctor Pérez i Benedikt Amann, investigadors del Programa de recerca en Neurociències de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar) publiquen a la revista The Lancet. Una tasca voluntària, basada en una espècie de "codi d'honor", com descriuen els autors, però que en els últims temps s'ha convertit en un sistema "explotador".

  Més informació "Han de cobrar un salari els revisors d’articles de revistes científiques?"

 • 25/07/2022 - Informació institucional

  30 anys del Laboratori Antidopatge Olímpic

  Dilluns 25 de juliol es celebren 30 anys de la inauguració dels Jocs Olímpics de Barcelona que van representar una fita històrica per a la ciutat. Durant aquest gran esdeveniment, el Laboratori Antidopatge de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar) va ser l'encarregat de realitzar els controls antidopatge dels atletes, tant dels Jocs Olímpics com dels Jocs Paralímpics de Barcelona 92. El Laboratori va ser creat l'any 1985 en el marc de la pre-canditatura Olímpica de Barcelona. La seva designació com a laboratori olímpic va permetre la modernització de les instal·lacions i equipaments tant del propi Laboratori com de l'IMIM. El Laboratori va ocupar una superfície de 1100 m2, i durant el període dels Jocs va treballar les 24 h del dia. En total, unes 110 persones van estar implicades en el correcte desenvolupament del treball antidopatge, tenint en compte el personal del Laboratori, el personal científic convidat, els voluntaris i el personal de suport.

  Més informació "30 anys del Laboratori Antidopatge Olímpic"

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte