Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

15/06/2020 - Informació general

Els animals de companyia han estat una font important de suport emocional durant el confinament

És el primer estudi que valora els canvis en la relació entre les persones i els animals davant d’una modificació dràstica de l’entorn

Un estudi realitzat per investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i de la Càtedra Fundación Affinity de la Univesitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha conclòs que els animals de companyia han estat una font important de suport emocional per les persones durant el confinament. Aquest benefici ha estat més gran quant més malament ho ha passat la persona.

L'estudi també ha detectat que el confinament pot tenir conseqüències negatives pels animals. En concret, els gossos han mostrat més signes de nerviosisme i frustració, i podrien tenir problemes per adaptar-se a la rutina habitual una vegada finalitzat el confinament. Els gats poden haver estat exposats a un excés de manipulació per part de les persones amb qui conviuen, cosa que pot provocar estrès i problemes d'adaptació. En definitiva, les persones encara no entenem bé el llenguatge dels nostres animals i no acabem de traduir bé les seves necessitats reals.

Fins ara sabíem que els animals donaven suport a les persones en moments difícils, però mai s'havia pogut mesurar aquest benefici en un context en que tota la població ha estat exposada a un mateix problema, de la dimensió que ha tingut l'epidèmia de COVID19. L'objectiu doncs era veure els efectes del confinament en el comportament de gats i gossos de companyia i el suport que proporcionaven als seus propietaris. Per fer això els investigadors han enquestat prop de 1300 famílies de tot l'Estat mitjançant una variació d'una escala validada prèviament per un altre estudi sobre el vincle entre les persones i els animals.

Segons Jaume Fatjó, investigador del Grup de recerca en angoixa, trastorns afectius i esquizofrènia de l'IMIM, "el que hem descobert posa en valor la convivència amb animals de companyia i la importància que aquests tenen com a part de la xarxa social de les persones". A més a més, comenta Fatjó " hem comprovat que la relació amb l'animal de companyia és dinàmica, en funció de les circumstàncies que envolten a la persona. Durant el confinament la dimensió emocional de la relació amb l'animal ha augmentat, mentre que els costos relacionats amb la convivència s'han reduït". La gent, en contra fins i tot de les recomanacions sanitàries que s'han donat durant el confinament sobre com relacionar-nos amb els animals, ha acariciat, ha abraçat i fins i tot ha petonejat més als seus animals de companyia.

Aquest és el primer estudi que valora els canvis en la relació entre les persones i els animals davant d'una modificació dràstica de l'entorn. Els resultats suggereixen que la convivència amb animals no és un luxe i que calen més intervencions per promoure una convivència amb els animals que tingui en compte la seva naturalesa i necessitats.

Ara el proper pas és poder comparar dades entre països, amb diferents graus d'exposició i gestió de la pandèmia, així com també amb diferències en la forma de relacionar-se amb els seus animals. "De moment hem replicat l'estudi a Itàlia, on ja tenim dades de 1500 famílies, al Regne Unit, amb més de 5000 respostes, i estem a punt de llençar-lo a França i als Estats Units" conclouen els investigadors.

Article de referència

The effects of the Spanish COVID-19 lockdown on people, their pets and the human-animal bond. Jonathan Bowen, Elena García, Patricia Darder, Juan Argüelles, Jaume Fatjó. https://doi.org/10.1016/j.jveb.2020.05.013
 

Totes les notícies

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte