Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

25/07/2022 - Informació institucional

30 anys del Laboratori Antidopatge Olímpic

Dilluns 25 de juliol es celebren 30 anys de la inauguració dels Jocs Olímpics de Barcelona que van representar una fita històrica per a la ciutat. Durant aquest gran esdeveniment, el Laboratori Antidopatge de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar) va ser l'encarregat de realitzar els controls antidopatge dels atletes, tant dels Jocs Olímpics com dels Jocs Paralímpics de Barcelona 92.

El Laboratori va ser creat l'any 1985 en el marc de la pre-canditatura Olímpica de Barcelona. La seva designació com a laboratori olímpic va permetre la modernització de les instal·lacions i equipaments tant del propi Laboratori com de l'IMIM. El Laboratori va ocupar una superfície de 1100 m2, i durant el període dels Jocs va treballar les 24 h del dia. En total, unes 110 persones van estar implicades en el correcte desenvolupament del treball antidopatge, tenint en compte el personal del Laboratori, el personal científic convidat, els voluntaris i el personal de suport.

Membres que formaven part del Laboratori Antidopatge durant els Jocs Olímpics i Paralímpics de Barcelona 1992.

"El Laboratori disposava de la tecnologia antidopatge més avançada en aquell moment i d'un bon equip de científics al capdavant. Però les capacitats analítiques eren molt diferents a les actuals", explica la Dra. Rosa Ventura Alemany, directora actual del Laboratori i coordinadora analítica del laboratori del 1992.

"El control del dopatge ha evolucionat molt en aquests 30 anys, però tenim en comú respecte al 1992 el disposar de la tecnologia més avançada del moment i també d'un bon equip de científics especialitzats en la detecció de les substàncies i mètodes prohibits i en la recerca de noves vies de detecció del dopatge" afegeix la Dra. Ventura.

Instal·lacions del Laboratori Antidopatge en l'actualitat

En aquests anys, s'han incorporat moltes famílies de substàncies i mètodes a la llista prohibida, i la complexitat de les anàlisis és molt més gran (en l'actualitat es monitoritzen uns 500 compostos). El Laboratori té accés a noves tecnologies desenvolupades recentment i disposa d'equips més de 100 vegades més sensibles que a l'any 1992. "Aquesta major sensibilitat juntament amb el millor coneixement del metabolisme de les substàncies dopants fan que es pugui detectar l'administració de substàncies amb una retrospectivitat de setmanes, mentre que en aquella època la finestra de detecció era d'uns pocs dies "explica la directora del Laboratori.

També s'ha avançat en la detecció d'hormones peptídiques, com eritropoietina o l'hormona del creixement. "Ara es disposa de tecnologies molt sensibles basades en mètodes immunològics que s'han desenvolupat i perfeccionat en els últims vint anys". A més, "la introducció del passaport biològic de l'atleta també ha significat un punt d'inflexió per a la detecció del dopatge sanguini i de l'ús d'esteroides anabolitzants, i per l'efecte dissuasiu que representa" comenta Ventura. El passaport consisteix en un seguiment longitudinal d'una sèries de paràmetres indicadors de dopatge. Es calculen els intervals de normalitat específics de cada atleta per a cada un dels paràmetres, de forma que qualsevol desviació d'aquests intervals de normalitat en mostres futures pot indicar l'ús de dopatge.

Membres del Laboratori Antidopatge en l’actualitat processant mostres.

En l'actualitat, el Laboratori està treballant en la implantació de mostres de sang seca com a matriu per als controls antidopatge. Són mostres de sang capil·lar que es deixen assecar en un suport adsorbent, normalment de cel·lulosa. Aquestes mostres permetran millorar la detecció d'algunes substàncies i augmentaran l'efecte dissuasiu en permetre fer controls més massius tant durant les competicions com en períodes d'entrenament, ja que faciliten el procés de recollida, transport i emmagatzematge de les mostres.

Però encara queda molt camí per recórrer, perquè si l'antidopatge evoluciona, el dopatge també ho fa. L'Agència Mundial Antidopatge està dedicant molts esforços a l'educació, formació i sensibilització dels atletes i la seva implicació en les polítiques antidopatge ja que aquesta ha de ser una de les vies més importants per decantar la balança a favor de l'esport net. "Els laboratoris antidopatge continuem sent la peça clau en aquesta lluita compartida que no només és important per a l'esport d'elit, sinó que s'engloba en un marc molt més ampli que té a veure amb la salut de la població general i amb els valors ètics de la nostra societat" conclou la Dra. Rosa Ventura.

Totes les notícies

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte