Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

16/12/2020 - Informació general

El fum residual del tabac també pot ser un risc per a la salut

Segons un estudi en el que participen investigadors de l'IMIM publicat a la revista Environmental Research

Els residus que queden en l'ambient i en les superfícies interiors a causa del fum de tabac també podrien ser perjudicials per a la salut, segons un estudi liderat pels epidemiòlegs i professors de UIC Barcelona José M. Martínez -Sánchez i Cristina Lidón-Moyano, juntament amb investigadors de l'Institut Hospital de la Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i de l'Institut Català d'Oncologia (ICO l'Hospitalet de Llobregat).

L'estudi, publicat recentment a la revista Environmental Research, ha conclòs que les persones exposades exclusivament al fum residual del tabac a la llar presenten nivells de cotinina quantificables en la saliva. La cotinina és una substància química que produeix el cos després d'haver estat exposat a la nicotina.

A més, segons l'estudi, no s'han trobat diferències en els nivells de cotinina entre les persones exposades a fum de segona mà -aquell que s'inspira a l'estar a prop d'algú que fuma- i al residual del tabac. Per això, Lidón-Moyano, autora principal de l'estudi, ha explicat que "l'exposició a fum residual del tabac, que conté més de 250 productes químics, podria ser un risc per a la salut comparable a l'exposició a fum de segona mà, que ha estat qualificat com a cancerigen de tipus I per l'agència internacional d'investigació en càncer ".

Encara que consideren que calen més estudis per determinar "els efectes perjudicials per a la salut" que pot suposar el fum residual del tabac, Martínez-Sánchez, investigador principal de l'estudi, ha destacat que el risc d'aquest fum "és més gran especialment per als nens petits a causa de comportaments específics, com ara gatejar o porsar-se objectes a la boca, i per als animals".

Un estudi pioner

Martínez-Sánchez, que lidera i coordina el grup de recerca sobre Determinants de Salut i Polítiques Sanitàries a la UIC Barcelona, ??al que també pertany la investigadora Cristina Lledó-Moyano, ha destacat la importància d'aquest estudi, ja que fins al moment la majoria treballs d'investigació "s'han centrat en els components i concentracions que persisteixen en les superfícies després d'haver fumat, però hi ha molt poca literatura que utilitzi biomarcadors per quantificar objectivament l'exposició al fum residual del tabac en individus". "Per primera vegada, ens hem aproximat a l'exposició d'aquest fum residual en una mostra representativa de la població adulta", ha afegit Lidón-Moyano.

Davant els resultats de l'estudi, Martínez i Lidón han reclamat que les administracions duguin a terme campanyes informatives sobre el risc de fum residual del tabac, especialment en nens, que incloguin "recomanacions per reduir en la mesura del possible aquest tipus d'exposició".

L'epidemiòleg, considerat un dels 20 millors experts mundials en polítiques de control de tabaquisme segons l'agència externa Expertscape, ha insistit que, en primer lloc, caldria ajudar els fumadors a deixar de fumar "per reduir el consum i l'exposició passiva al tabac de segona i al fum residual ".

En la seva opinió, també caldria conscienciar els fumadors perquè "augmentin les mesures d'higiene de mans i boca, especialment si estan en contacte amb menors de tres anys" i fomentar "llars lliures de fum". "Si es fuma a casa s'hauria d'augmentar la neteja de la llar per evitar l'exposició entre els menors", ha conclòs.

Article de referència

Cristina Lidón-Moyano, Marcela Fu, Raúl Pérez-Ortuño, Montse Ballbè, Esteve Garcia, Juan Carlos Martín-Sánchez, José A Pascual, Esteve Fernández, Jose M Martínez-Sánchez. Third-hand exposure at homes: Assessment using salivary cotinine. Environ Res 2020.  DOI: 10.1016/j.envres.2020.110393

Totes les notícies

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte