Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

22/12/2021 - Informació institucional

La recerca del Laboratori Antidopatge de Catalunya ha estat la base de les noves regles sobre l’ús de glucocorticoides a l’esport de l’Agència Mundial Antidopatge

A partir de 2022, la llista de substàncies i mètodes prohibits a l'esport de l'Agència Mundial Antidopatge (AMA) inclou canvis importants pel que fa a l'ús de glucocorticoides a l'esport. A partir d'ara totes les vies injectables estaran prohibides durant les competicions, a més de les vies oral i rectal. Altres vies d'administració com la inhalada, intranasal o la dermatològica continuaran estant permeses si és necessari el seu ús per raons terapèutiques. No hi haurà restriccions d'ús de glucocorticoides en períodes fora de competició com fins ara.

També s'han definit criteris que permeten millorar la seguretat en l'administració de glucocorticoides per raons terapèutiques. En primer lloc, s'ha millorat la distinció entre les vies d'administració prohibides i les permeses definint una concentració d'informació específica per a cada glucocorticoide. En segon lloc, s'han definit uns períodes de blanqueig després d'administracions prohibides, per tal que tractaments realitzats en períodes fora de competició propers a competicions, no donin lloc a resultats falsos positius en mostres recollides durant les competicions.

Aquests canvis van ser proposats com a resultat del treball del Glucocorticoid Working Group de l'AMA, publicat a la revista British Journal Sports Medicine, i entraran en vigor a partir de gener de 2022.

La Dra. Rosa Ventura Alemany, directora del Laboratori Antidopatge de Catalunya, coordinadora del grup de recerca  Control del dopatge a l'esport de l’IMIM i membre del Glucocorticoid Working Group de l'AMA, explica que  el Laboratori està fent recerca sobre glucocorticoides des de fa més de deu anys, amb projectes competitius tant del MINECO com de l'AMA. “Els nostres resultats han estat la base per donar suport científic a aquests canvis i fer més racional i menys perjudicial per a la salut dels esportistes l'ús de glucocorticoides a l'esport”.  Afegeix a més que “La millora dels criteris per distingir l'ús prohibit de l'ús per vies d'administració permeses per raons terapèutiques, i la definició dels períodes de blanqueig permet millorar la seguretat en les administracions terapèutiques  dels glucocorticoides”.

Alguns dels projectes s'han desenvolupat en col·laboració amb el Grup de Recerca Cel·lular en Inflamació i Cartílag de l'IMIM, que coordina el Dr. Jordi Monfort, i actualment amb el FC Barcelona i el Consell Català de l'Esport.

D’esquerra a dreta: Núria Monfort, Élida Alechaga, Rosa Ventura, Sergi Coll i Claudia Bressan, investigadors del Laboratori Antidopatge de Catalunya que realitzen la recerca en glucocorticoides.

Totes les notícies

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte