IMIM - Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques IMIM - Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques

Recerca cel·lular en inflamació i cartílag Jordi Monfort

El nostre equip ha acabat un FIS de 2001 que s’ha titulat “Osteoporosis idiopática masculina: evaluación de la función osteoblástica mediante histomorfometría y cultivo celular” (Núm. de referència: 01/1422). En aquest FIS es pretenia respondre a la qüestió de si els osteoblasts de l’osteoporosi masculina presenten un dèficit de funció o de nombre. El grup també va millorar les tècniques de microscòpia electrònica i òptica, així com les tècniques de laboratori cel.lular i molecular per avaluar l’apoptosi cel.lular dels osteoblasts i els condròcits. Aquesta aplicació ens va permetre realitzar un projecte, finançat per la Societat Catalana de Reumatologia i anomenat “Estudio ultraestructural y apoptosis en un modelo experimental de cultivo celular. Influencia del estado fisiopatológico previo del cartílago y de las fuerzas biomecánicas locales”, i es va publicar a la Revista Española de Reumatología 2003 amb el títol de “Estudio de la apoptosis en la coxartrosis: influencia de las cargas biomecánicas locales”. Durant aquest temps, s’ha consolidat la tècnica per a l’obtenció i el cultiu de condròcits humans procedents de mostres dels malucs i dels genolls. Això ens ha permès estudiar l’efecte dels tractaments per a l’artrosi de la funció dels condròcits.

També es va fer un altre estudi mitjançant el FIS 2001-2003 (Núm. Ref: 01/0054-02) sobre el “Comportamiento de condorcitos humanos a nivel tisular: influencia de las fuerzas biomecánicas locales y el estudio fisiopatológico del cartílago”. Amb aquest estudi es van obtenir resultats molt interessants que s’han publicat a la revista Arthritis Res Ther. 2006. Continuant amb la línia del cultiu cel.lular, es va millorar el cultiu d’osteoblasts en una malla tridimensional de col.làgens de tipus I, que ens va permetre estudiar in vivo els osteoblasts situats al teixit ossi . Encara en la línia dels cultius tridimensionals, es va iniciar un projecte finançat amb una subvenció CICYT-2002-2004 (Ref. MAR2002-2678-C02-02) per a fer un "Estudio comparativo de la viabilidad y funcionalidad de condrocitos sembrados sobre soportes poliméricos macroporosos", i el va coordinar un grup d'enginyers del Centro de Materiales de la Universidad Politécnica de Valencia. Els resultats d’aquest projecte es van presentar a la revista Biomaterials 2006 , “Response of human chondrocytes to a non uniform distribution of hydrophilic domains on poly (ethyl acrylate-co-hydroxyethyl methacrylate) copolymers”.

Actualment estem treballant en un projecte CICYT-2005-2007 (mat2004-04980-co2-02) que es titula “Soportes macroporosos biorreabsorbibles para la ingeniería tisular del cartílago”, amb l’objectiu de continuar estudiant la resposta biològica i la seva capacitat per sintetitzar la matriu extracel.lular del condròcits humans sembrats en suports tridimensionals bioreabsorvibles. L’objectiu del projecte consisteix a regenerar el cartílag articular dels conills mitjançant suports que actuen com a guia perquè els condròcits generin una matriu extracel.lular similar a la matriu del teixit nadiu. L’estudi es va publicar en dos articles a J. Biomed Mater Res A: Biodegradable PCL scaffolds with an interconnected spherical pore network for tissue engineering  i A porous PCL scaffold promotes the human chondrocytes redifferentiation and hyaline-specific extracellular matrix protein synthesis . Al mateix temps, els estudis es van realitzar fent servir conills com a animals experimentals per tal d’analitzar les repercussions morfològiques i histològiques produïdes al tendó i degudes a les operacions per obtenir un autotrasplantament.

Recentment, s’ha concedit un nou projecte a l’àmbit de la regeneració del cartílag articular mitjançant suports bioreabsorvibles a estudis in vivo i s’ha titulat “Estudio de la regeneración del cartígulo articular con soportes tridimensionales biodegradables en un modelo in vivo de conejo”. En els últims tres anys, el nostre grup va iniciar una col.laboració amb la Unité de Recherche en Arthrose, Hôpital Notre Dame (Mont-real), dirigida per Johanne i Jean Pierre Pelletier, que va començar amb una estada de 2 anys d’un membre del nostre grup (Jordi Monfort). Aquesta col.laboració se centra en l’estudi dels proteoglicans petits, rics en leucina i col.lagenasa-3, així com la seva implicació a la fisiopatologia de l’artrosi. Els resultats obtingut han donat lloc a una primera publicació.

Contacte

Coordinador:
Jordi Monfort(ELIMINAR)

Tel:
93 248 32 27

Fax:
93 248 32 59

Pg Marítim, 25-29
08003 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte