Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

29/09/2022 - Nota de premsa

Els canvis en alguns greixos de la sang després d'un dejuni curt s'associen a menys efectes adversos per quimioteràpia

El dejuni augmenta els nivells en sang d'àcids grassos molt insaturats, a costa dels greixos més saturats

L'estudi, publicat a Nature Communications, ha analitzat dades d'humans i ratolins sotmesos a un període curt de dejuni (36 i 24 hores, respectivament

Els investigadors creuen que aquesta troballa obre la porta a desenvolupar estratègies personalitzades de dieta per reduir els efectes adversos de la quimioteràpia: les persones amb nivells més alts de greixos saturats a la sang són les que més es beneficiarien (menys toxicitat) d'un dejuni curt al costat de la quimioteràpia

Després d'un període de dejuni es produeixen canvis als greixos de la sang, i alguns d'aquests canvis s'associen a menys efectes secundaris en rebre quimioteràpia. Aquestes són les dues troballes principals d'un projecte de col·laboració entre institucions com l'IMDEA Alimentació a Madrid, l'IMIM (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) a Barcelona i el Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques, que han estat publicades el 28 de setembre passat a la revista Nature Communications.

Els investigadors han treballat amb dades de glòbuls vermells procedents de voluntaris (sotmesos a 36 hores de dejuni) i de ratolins (sotmesos a 24 hores de dejuni). S'ha detectat que en tots dos casos hi ha una resposta coordinada després del dejuni, amb un augment d'àcids grassos molt insaturats, que són coneguts pels efectes saludables. Això es produeix a costa de la reducció dels greixos saturats que circulen en sang.

Tot seguit van investigar si aquests canvis podien tenir una rellevància clínica. Per aquest motiu, alguns ratolins van rebre una tanda de quimioteràpia mentre dejunaven durant 48 hores. Es van provar oxaliplatí i doxorubicina, fàrmacs que són molt utilitzats davant del càncer però que provoquen grans efectes secundaris a molts òrgans.

Es va descobrir que, en general, el dejuni reduïa la intensitat dels efectes secundaris a tots els ratolins; però, a més, n'hi havia alguns que estaven més protegits que altres. Els efectes secundaris eren menors en aquells ratolins que ja tenien nivells alts d'àcids grassos molt insaturats abans del dejuni.

Els investigadors Marta Barradas i Adrián Plaza, del grup de Síndrome Metabòlic liderat per Pablo J. Fernández-Marcos a l'IMDEA Alimentación, destaquen "hem pogut explicar per què persones amb un estat de salut similar responen de forma diferent al dejuni i a la protecció que aquest ofereix davant de la toxicitat de la quimioteràpia".

D'altra banda, Aleix Sala, investigador de l'IMIM-Hospital del Mar i responsable de la línia de determinació d'àcids grassos en col·laboració amb el grup de Metabolòmica Aplicada, afirma que "els resultats obren la porta a desenvolupar una nutrició personalitzada, identificant i tractant aquelles persones que es puguin veure més beneficiades de canvis de dieta immediatament abans i durant els cicles de quimioteràpia". Els investigadors apunten que el pas lògic següent és intentar traslladar aquesta idea del ratolí a l'humà, amb un estudi clínic en pacients sotmesos a quimioteràpia.

Article de referència

Barradas M, Plaza A, Colmenarejo G, Lázaro I, Costa-Machado L, Martín-Hernández R, Micó V, López-Aceituno J, Herranz J, Pantoja C, Tejero H, Diaz-Ruiz A, Al-Shahrour F, Daimiel L, Loria-Kohen V, Ramírez de Molina A, Efeyan A, Serrano M, Pozo OJ, Sala-Vila A, Fernandez-Marcos P. Sep 2022. Fatty acids homeostasis during fasting predicts protection from chemotherapy toxicity. Nat Commun, 13 (1): 5677 doi.org/10.1038/s41467-022-33352-3

Aleix Sala-Vila (esquerra) i Óscar Pozo (dreta)

Totes les notícies

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte