Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

26/10/2021 - Nota de premsa

Un major nombre de pulsacions del cor s’associa amb més risc de mort

Tenir més de 70 pulsacions per minut es relaciona amb un major risc de desenvolupar una malaltia cardiovascular i mort, segons els resultats d'un estudi liderat per investigadors del Grup de recerca en Epidemiologia i Genètica Cardiovascular de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar), que publica la revista European Journal of Preventive Cardiology. El treball ha analitzat dades de més de 10.000 persones, fet que ha permès identificar l'increment de les pulsacions com una manera per a obtenir informació sobre el risc de desenvolupar aquest tipus de patologies.

Els investigadors van analitzar dades de 10.466 participants en l'estudi REGICOR (Registre Gironí del Cor). Se'ls van mesurar, a través d'electrocardiograma, les pulsacions després de cinc minuts de repòs i se'ls va realitzar seguiment de forma regular durant més de 10 anys per a avaluar el seu estat de salut. 1.398 d'ells van morir durant el període de duració de l'estudi i gairebé un miler (962) van presentar un problema de salut cardiovascular. L'estudi ha utilitzat les dades del programa d'analítica de dades per a la recerca i la innovació en salut (PADRIS) de la Generalitat de Catalunya.

Més risc a partir de 70 pulsacions/minut

Aquest seguiment ha permès establir que existeix una relació entre un major nombre de pulsacions i un increment del risc de desenvolupar malalties cardiovasculars i mortalitat. En concret, l'estudi ha situat en 70 pulsacions per minut el llindar a partir del qual creix aquesta possibilitat. Per sobre d'aquesta xifra augmenta un 30% per cada increment de 10 pulsacions per minut.

"La relació entre major nombre de pulsacions i major risc de mortalitat ja s'havia observat en altres poblacions. Però aquest és el primer estudi realitzat a la nostra població. A més, observem que la relació apareix a freqüències cardíaques per sobre de 70 batecs per minut", explica el Dr. Roberto Elosua, investigador principal de l'estudi i de l'MIM. El treball dels investigadors ha permès situar de forma concreta aquesta xifra i relacionar-la amb l'increment del risc de morir a 10 anys, "és a dir, de mitjana, les persones que tenen 80 batecs per minut en repòs tenen un 30% més de risc de morir en els pròxims 10 anys comparat amb les persones que tenen 70 batecs per minut", afegeix el Dr. Albert Clará, cap del Servei d'Angiologia i Cirurgia Vascular de l'Hospital del Mar i signant de l'estudi.

Els resultats indiquen que un indicador senzill com les pulsacions pot proporcionar informació útil sobre el risc de presentar malalties cardiovasculars o mort en els pròxims 10 anys. En aquest sentit, el Dr. Roberto Elosua apunta "a evitar el consum de substàncies estimulants o promoure la pràctica d'activitat física o de meditació com a activitats que ens poden ajudar a reduir el nombre de pulsacions". El control del nombre de pulsacions respon a les necessitats del nostre organisme a cada moment i està regulat per una part del sistema nerviós que s'anomena autònom, amb dos tipus d'activitat principals, el simpàtic, que activa i incrementa les pulsacions, i, el vago, que les redueix.

A l'estudi han participat també investigadors del CIBER de Malalties Cardiovasculars (CIBERCV), la Universitat de Vic-Central de Catalunya, la Universitat Autònoma de Barcelona, l'IDIAP Jordi Gol, l'IDIBGI i l'Hospital Germans Trias i Pujol.

Article de referència

Puig E, Clará A, Pérez S, Degano IR, Subirana I, García-García C, Martí R, Ramos R, Marrugat J, Elosua R. Resting heart rate, cardiovascular events, all-cause mortality: the REGICOR study.  European Journal of Preventive Cardiology 2021. doi: 10.1093/eurjpc/zwab148

Dr. Roberto Elosua (esquerra) i Dr. Albert Clarà (dreta)

Totes les notícies

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte