Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

23/08/2022 - Informació general

Validen la utilitat de la biòpsia de mama guiada per mamografia per contrast

Aquesta eina, en la qual l'Hospital del Mar és capdavanter al món, ofereix resultats diagnòstics similars als de la ressonància magnètica de mama, l'altre instrument que permet visualitzar lesions sospitoses que no es poden veure amb ecografia o mamografia. Així ho estableix un estudi que ha publicat la revista European Radiology.

Un equip de l'Hospital del Mar i de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques ha validat la tècnica de la biòpsia de mama guiada per mamografia per contrast per visualitzar lesions sospitoses que no es poden veure amb ecografia o mamografia. Després d'analitzar dades de les proves realitzades a 64 dones, han pogut comprovar com aquesta eina ofereix els mateixos resultats o millors que l'altre instrument que s'utilitza en el diagnòstic d'aquests casos, la ressonància magnètica. Els resultats els publica la revista European Radiology.

En els casos estudiats, la biòpsia de mama guiada per mamografia per contrast va tenir èxit en el 95,4%. Només en tres proves la visibilitat de les troballes no va ser l'esperable. En comparació, la ressonància magnètica té una taxa d'èxit que se situa entre el 87 i el 98%. Per tant, la nova tècnica permet aconseguir resultats similars. A més, la prova només va durar 15 minuts, davant els 35 o 41' necessaris per fer la ressonància que, a més, és una eina de limitada disponibilitat general. En el 82,5% de les dones, es va fer en posició asseguda i en el 76,2%, l'aproximació més emprada va ser l'horitzontal.

Amb aquests resultats, el Dr. Rodrigo Alcántara, metge responsable de la secció de Radiologia de Mama del Servei de Radiologia de l'Hospital del Mar, ha assegurat que "aquesta tècnica té el potencial de ser una alternativa a la biòpsia guiada per ressonància magnètica per lesions no identificables visualment per altres tècniques convencionals d'imatge. De qualsevol manera, cal realitzar més estudis per comparar les dues eines per analitzar les preferències de les pacients i el cost-efectivitat". A la vegada, les complicacions de la biòpsia de mama guiada per mamografia per contrast van ser mínimes, bàsicament hematomes, i similars a l'altra tècnica.

El treball ha comptat amb la col·laboració de professionals dels serveis de Radiologia i d'Epidemiologia i Avaluació de l'Hospital del Mar i de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques.

Per a dur a terme la biòpsia de mama guiada per mamografia per contrast s'injecta per via intravenosa un contrast que ressalta els teixits tumorals. Per contra, els teixits sans de la mama no el solen captar. Això permet als metges identificar amb seguretat, gràcies a la nova eina de tractament de la imatge, la zona a biopsiar, incrementa la precisió del procediment a la vegada que, potencialment, permet reduir els temps d'espera. D'aquesta manera, obtenen informació sobre la funció de la zona afectada que la mamografia per si sola no aporta. L'Hospital del Mar va ser el primer centre de l'Estat i el segon del món en incorporar-la, l'octubre del 2019.

Article de referència

Alcantara, R., Posso, M., Pitarch, M. et al. Contrast-enhanced mammography-guided biopsy: technical feasibility and first outcomes. Eur Radiol (2022). https://doi.org/10.1007/s00330-022-09021-w

Totes les notícies

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte