IMIM - Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques IMIM - Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques

Notícies

28/05/2020 - Nota de premsa

Nou recurs per ajudar les PIMES en la gestió dels efectes de la COVID-19 a la salut mental i el benestar dels seus treballadors

El projecte MINDUP va començar al gener 2020 com a suport a les PIMES en l'atenció de la salut mental dels seus treballadors. Ara s'adapta a la pandèmia de la COVID-19 i posa de manifest la seva utilitat en les actuals circumstàncies

Les repercussions de la pandèmia de la COVID-19 són duradores i de llarg abast per als que treballen a les Petites i Mitjanes Empreses pel que fa a l benestar i la salut mental de les persones i als efectes socials i econòmics.

El projecte a gran escala finançat per la Unió Europea MINDUP ("Promoció de la Salut Mental i Intervenció a l'Entorn Laboral") va començar al gener de 2020. L'objectiu de MINDUP és millorar la salut mental i el benestar en el lloc de treball mitjançant el desenvolupament, l'aplicació i l'avaluació d'una intervenció a diversos nivells dirigida tant als problemes psiquiàtrics estesos (com la depressió o els trastorns d'ansietat) com als aspectes no clínics de la salut mental (com l'estrès, el desgast, el benestar o els símptomes de depressió).

Tenint en compte els efectes a curt i llarg termini de la COVID-19, entre ells  l'estrès i l'ansietat del personal, la reducció de la qualitat i potser de la intensitat de l'atenció a les persones amb trastorns mentals, o altres efectes relacionats amb la crisi de la COVID-19, el projecte MINDUP esdevé un recurs efectiu que ofereix a les PIMES suport i eines d'intervenció, centrant-se més específicament en alleujar la depressió i l'ansietat del personal.

Equip investigador

El Consorci MINDUP, coordinat per la professora Ella Arensman i la Dra. Birgit Greiner de l'Escola de Salut Pública i la Fundació Nacional per a la Investigació del Suïcidi de la Universitat de Cork, està integrat per 17 membres internacionals, entre ells l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), que és l'únic participant de l'Estat.

"Patirem l'efecte negatiu de l'impacte econòmic de la COVID-19 a les empreses en què treballem, l'efecte del confinament, el dol per la pèrdua d'un ésser estimat i / o la por a tornar a treballar. Per tot això, crec que el projecte MINDUP és encara més important en el context de la COVID-19, ja que la nostra eina en línia pot ajudar a les PIMES a gestionar millor l'estrès, l'ansietat o la depressió que pot generar la COVID-19 en els seus treballadors, i que s'afegeix als factors estressants ja existents prèviament" explica Benedikt Amann, psiquiatre de l'Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions de l'Hospital de la Mar (INAD), investigador de l'Institut Hospital de la Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i del CIBERSAM, i responsable de el projecte MINDUP a Espanya.

La professora Arensman afirma: "Tenint en compte els greus efectes de la pandèmia de la COVID-19 a curt i llarg termini, MINDUP és una iniciativa oportuna que, a més, donarà suport i recursos al personal de tots els nivells de les PIMES"

MINDUP dissenyarà intervencions que es dirigiran i oferiran a les PIMES, començant per tres sectors específics: la construcció, l'atenció sanitària i les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). Les investigacions demostren sistemàticament que les persones d'aquests sectors tenen una salut mental precària i un risc elevat de suïcidi. MINDUP reuneix experts en salut mental, prevenció del suïcidi, depressió, estigma, ciència de la implementació, economia de la salut i altres camps interdisciplinaris d'Albània, Alemanya, Austràlia, Bèlgica, Dinamarca, Espanya, Estats Units, Finlàndia, Hongria, Irlanda , Kosovo, Països Baixos i Regne Unit.

Un dels membres de MINDUP, l'Aliança Europea contra la Depressió, lidera un programa d'autoajuda en línia, l'eina iFightDepression®, que s'ofereix de forma gratuïta a persones amb formes lleus de depressió. El programa s'adreça a adults i joves i consisteix en tallers que se centren en incrementar i estructurar l'activitat diària, identificar i gestionar els patrons de pensament poc útils, supervisar l'estat d'ànim, adoptar patrons de son saludables i mantenir un estil de vida saludable. Com a part de la seva tasca, MINDUP té com a objectiu millorar i adaptar aquest programa a les persones en el lloc de treball.

L'Aliança Europea contra la Depressió ha establert l'accés obert al programa per a la fase aguda de la crisi actual per tal de reduir la pressió sobre els sistemes d'atenció sanitària a Europa i més enllà de les seves fronteres. Per obtenir més informació sobre iFightDepression®, consulteu www.ifightdepression.com.

Més informació sobre el projecte MINDUP, els membres de l'consorci i la investigació relacionada: https://www.mindupproject.eu/

Totes les notícies

Contacte

Cap de Comunicació:
Rosa Manaut(ELIMINAR)

Servei de Comunicació:
Marta Calsina(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80
(+34) 699 094 833

Doctor Aiguader, 88
08003 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte