Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

14/02/2017 - Nota de premsa

Per què la dieta mediterrània és cardiosaludable?

Es demostra per primera vegada que una intervenció integral sobre hàbits dietètics millora les funcions del colesterol bo

Un estudi desenvolupat i liderat per investigadors de l’IMIM (Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques) i publicat a la revista Circulation conclou que seguir una dieta mediterrània rica en oli d’oliva verge millora les funcions de les lipoproteïnes d’alta densitat (HDLs). És a dir, ajuda a que les partícules que transporten el “colesterol bo” funcionin millor. Per primera vegada, es demostra el potencial terapèutic d’un patró alimentari com la dieta mediterrània tradicional sobre les funcions cardioprotectores del “colesterol bo”. Aquest podria ser un dels motius pels quals seguir aquesta dieta prevé el desenvolupament de malalties cardiovasculars.

La principal funció de les HDLs és encarregar-se de retirar l’excés de colesterol de les artèries i transportar-lo cap al fetge per a la seva excreció. Fins ara, els beneficis sobre la funció del “colesterol bo” només havien estat demostrats en alguns assaigs clínics amb medicaments, amb intervencions quirúrgiques o amb intervencions basades en augmentar el consum d’aliments aïllats però no s’havia estudiat mai què passava si es modificava la dieta per complet. “Vam comparar dos tipus de dieta mediterrània, una rica en oli d’oliva i l’altra rica en fruits secs respecte d’una dieta baixa en greixos i vam veure que l’adherència a una dieta mediterrània tradicional, especialment quan era rica en oli d’oliva, estava associada a la millora de les funcions de l’HDL” explica Montse Fitó, coordinadora del Grup de Recerca en Risc Cardiovascular i Nutrició de l’IMIM, investigadora del Centro de Investigación Biomédica en Red de Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición (CIBEROBN) i coordinadora d’aquest estudi.

Recentment nombrosos investigadors apunten que les funcions biològiques de les HDLs són les que contribuirien a explicar el seu paper cardioprotector i no tant els nivells de “colesterol bo” que es tinguin. Aquesta hipòtesi explicaria per què les persones que desenvolupen malalties cardiovasculars tenen unes HDLs que funcionen pitjor. Així, induir una millora de la funció de les HDLs podria ser una via per disminuir el risc de patir malalties cardiovasculars.

Per dur a terme aquest treball, els investigadors van escollir aleatòriament una submostra de 296 voluntaris de l’Estudi PREDIMED (Prevención con Dieta Mediterránea). Aquest va ser el primer assaig clínic amb recomanacions de dieta mediterrània en una població amb un alt risc cardiovascular. L’equip investigador, coordinat per la Dra. Fitó, que va participar des de l’inici en el projecte PREDIMED, va aïllar les lipoproteïnes de les mostres de sang obtingudes abans de començar la intervenció i després d’un any de seguiment de la dieta mediterrània. En aquestes mostres es van estudiar les principals funcions atribuïdes a les lipoproteïnes HDL, com la capacitat d’aquestes partícules de retirar el colesterol de la paret arterial, d’actuar com antioxidants, o d’afavorir la relaxació dels vasos sanguinis, així com el rol de les HDLs sobre altres punts del metabolisme del colesterol i els canvis en la seva composició i mida.

Aquest estudi ha atret l’atenció de l’American Heart Association, l’organisme més important a nivell mundial sobre la salut cardiovascular, ja que fins ara no s’havia fet un estudi d’aquestes característiques, amb una mostra tant nombrosa i fent un seguiment de tot un any. Segons Álvaro Hernáez, també investigador del Grup de Recerca en Risc Cardiovascular i Nutrició de l’IMIM i primer signant de l’article, “aquest treball obre un gran ventall de possibilitats ja que ens permet conèixer un altre procés fisiològic que la dieta mediterrània és capaç de millorar, a més de contribuir al descobriment de noves dianes terapèutiques per millorar les funcions de l’HDL. Per altra banda, revela que la dieta mediterrània és beneficiosa a molts més nivells dels esperats a priori i posa de manifest una vegada més la importància de cuidar-nos i de prevenir el desenvolupament de malalties d’una manera senzilla i assequible com és seguir una dieta saludable”.

Article de referència

Hernáez A, Castañer O, Elosua R, Pintó X, Estruch R, Salas-Salvadó J, Corella D, Arós F, MD, Serra-Majem L, Fiol M, Ortega-Calvo M, Ros E, Martínez-González MA, de la Torre R, López-Sabater MC, Fitó M. Mediterranean Diet Improves High-Density Lipoprotein Function in High-Cardiovascular-Risk Individuals. A Randomized Controlled Trial. Circulation 2017.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte