Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

5 de juny de 2012 - Informació institucional

Investigadors de l’Hospital del Mar i de l’IMIM participen en el desenvolupament d’un fàrmac contra el càncer de mama que és capaç de dirigir la quimioteràpia a l’interior de la cèl·lula tumoral

Les dades d’aquest estudi han protagonitzat una sessió plenària al Congrés de la Societat Americana d’Oncologia Mèdica (ASCO)

El fàrmac, anomenat TDM1 i desenvolupat per ROCHE està cridat a revolucionar el tractament del càncer de mama ja que, per primera vegada, agrupa en una sola molècula un agent biològic que fa de “Cavall de Troia” per a una potent quimioteràpia que s’allibera en arribar a la cèl·lula tumoral.

Les dades d’aquest estudi han protagonitzat una sessió plenària al Congrés de la Societat Americana d’Oncologia Mèdica (ASCO) que s’està celebrant a Chicago (EE.UU). L’estudi, que respon a les sigles EMILIA, ha comptat amb la participació de més d’un miler de pacients amb el subtipus de càncer de mama HER-2 positiu en fase metastàtica que van recaure després d’un primer tractament.

És 20 vegades més potent que moltes de les quimioteràpies que s’utilitzen actualment i per això a l’administrar-se de forma convencional els efectes secundaris eren molt elevats. No obstant, la seva unió al trastuzumab, un anticòs molt emprat en càncer de mama que s’uneix i ataca específicament a les cèl·lules malignes HER2+ i que pot transportar la quimioteràpia fins a la membrana de la cèl·lula tumoral per alliberar-la allà, proporciona uns beneficis espectaculars i minimitza els seus efectes secundaris” explica el Dr. Joan Albanell, cap de servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital del Mar i director del Programa de Recerca en Càncer de l’IMIM.

El fàrmac s’administra per via intravenosa una vegada cada tres setmanes i aconsegueix retardar l’evolució del tumor una mitjana de 9,6 mesos, davant els 6,4 mesos de la teràpia estàndard. A més, la seva tolerància ha estat molt bona, i tan sols un 15% de les pacients va requerir una disminució de la dosis i només un 4% va abandonar l’estudi. Tot i que encara falta per conèixer els beneficis sobre la supervivència global d’aquestes pacients, el Dr. Albanell ha avançat que l’objectiu ha de ser la seva aprovació immediata davant les autoritats reguladores d’Estats Units i Europa.

Tenim pacients en estudis clínics que porten mesos o anys amb aquest tractament i porten una vida normal, sense els efectes secundaris típics de la quimioteràpia, i això és perquè la unió de la quimioteràpia i el trastuzumab en un sol medicament és una forma molt intel·ligent i innovadora de portar la quimioteràpia de forma pràcticament exclusiva a la cèl·lula tumoral HER2+, causant el mínim de danys colaterals. Ara cal estudiar si es pot ampliar com a primera opció terapèutica en aquest tipus de càncer o en altres on també hi juga un paper clau el HER2, com els tumors gàstrics” conclou el Dr. Albanell

A l’estat espanyol hi han participat pacients i investigadors de l’Hospital del Mar-IMIM, de la Vall d’Hebron, de l’Arnau de Vilanova, de la Paz, del 12 d’octubre, del Miquel Servet, del Virgen del Rocio, del Marques de Valdecilla, el Reina Sofia i el Instituto Valenciano de Oncología.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte