IMIM - Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques IMIM - Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques

Notícies

09/03/2011 - Nota de premsa

Desenvolupen el primer índex internacional de predicció de comportaments suïcides

L'article es publica en el 'Journal of Clinical Psychiatry'

Nota generada per la Plataforma SINC

"És fonamental identificar la ideació suïcida en les persones amb un major. L'aportació més important del nostre estudi és el desenvolupament d'un índex internacional de risc per estimar la probabilitat de passar de la ideació a qualsevol dels comportaments següents: pla o intent de suïcidi ", explica a SINC Jordi Alonso, cap del Grup de Recerca en Serveis Sanitaris de l'IMIM.

Les dades del treball, en el qual també participa Josep M. Haro, investigador del Parc Sanitari Sant Joan de Déu i que publica el Journal of Clinical Psychiatry, provenen de l'enquesta realitzada per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) Estudi Mundial de Salut Mental entre 2001 i 2007, en què 108.705 adults de 21 països van respondre a l'Entrevista Diagnòstica Internacional Composta.

L'estudi analitza els comportaments suïcides, i no els suïcidis mortals, ja que es basa en entrevistes a la població adulta. Les variables que s'associen amb aquests comportaments són: gènere femení, edats més joves, menys educació, no viure en parella, estar aturat, patir alguns trastorns mentals, haver patit adversitats en la infància i els trastorns mentals dels pares.

Tots tenim el mateix risc

Les conductes suïcides tenen taxes similars en els països desenvolupats i en desenvolupament. Així mateix "tots els factors de risc són similars per a aquests països i, per tant, l'índex que determinaria el risc de comportaments suïcides és vàlid en tots dos casos", assenyala l'expert.

Però, pel que fa a la mortalitat per suïcidi, hi ha variacions importants en el món. Per exemple, països de l'est d'Europa i l'antiga Unió Soviètica tenen les taxes més altes (Lituània, Bielorússia, la Federació Russa) i una gran part de les morts per suïcidi pateixen trastorns mentals.

Altres característiques determinants perquè el suïcidi es materialitzi són: la religió (el que implica taxes mínimes de suïcidi en països musulmans), el suport social o l'accés a armes o substàncies letals.

Per sota de la mitjana però en ascens

A Espanya, un país amb una cultura tradicional catòlica, de família estesa, amb prevalença relativament baixa de trastorns mentals i amb grans restriccions en l'ús d'armes, les taxes de mort per suïcidi són baixes -la meitat de la mitjana europea-.

"Ara bé, aquesta taxa està creixent mentre que en països amb taxes superiors està baixant", adverteix l'investigador. En llocs com els EUA, per cada mort per suïcidi es donen entre 3 i 4 hospitalitzacions per intent de suïcidi no completat, i entre 15 i 20 assistències d'urgències per la mateixa causa.

"El nostre índex d'avaluació de riscos múltiples pot predir els plans i els intents de suïcidi amb una exactitud bastant alta i ajudar als especialistes mèdics a pronosticar aquests comportaments", conclou Alonso.

Referència bibliogràfica:

Borges G, Nock MK, Haro Abad JM, Hwang I, Sampson NA, Alonso J, Andrade LH, Angermeyer MC, Beautrais A, Brometes E, Bruffaerts R, de Girolamo G, Florescu S, Gureje O, Hu C, Karam EG, Kovess-Masfety V, Lee S, Levinson D, Medina-Mora ME, Ormel J, Posada-Vila J, Sagar R, Tomov T, Uda H, Williams DR, Kessler RC. "Twelve-Month Prevalence of and Risk Factors for Suicide Attempts in the World Health Organization World Mental Health Surveys". Journal of Clinical Psychiatry 71 (12): 1617-1628, 2010.

Informe d'impacte d'aquesta notícia

Document d'origen:

Número total d'impactes:

Número d'impactes classificat per tipus de mitjà:

  • Premsa generalista :
  • Premsa de salut :
  • Portal generalista :
  • Portal de salut :
  • Blog generalista :
  • Blog de salut :
  • Ràdio :
  • Televisió :
  • Revistes :
  • Agències :

A continuació us detallem els diferents impactes mediàtics:

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte