IMIM - Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques IMIM - Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques

Notícies

30/09/2010 - Nota de premsa

Les persones amb nivell d'estudis primaris tenen major risc de patir un infart agut de miocardi

Segons els resultats d'un estudi recentment publicat a la Revista Española de Cardiología (REC)

Nota de premsa generada per la Sociedad Española de Cardiología

Un estudi publicat en l'última edició de Revista Espanyola de Cardiologia (REC) i realitzat pel Grup d'Epidemiologia i Genètica Cardiovascular de l'IMIM (Institut de Recerca de l'Hospital del Mar) de Barcelona, el Servei de Cardiologia de l'Hospital Josep Trueta de Girona i el grup d'Atenció Primària de Girona de la Fundació Jordi Goll ha analitzat la relació existent entre la posició socioeconòmica i el risc de patir un infart agut de miocardi. Segons l'estudi, les persones de classes socials més baixes (basant-nos en el nivell d'estudis i l'ocupació) són més propenses a patir aquest tipus d'infarts que les que tenen una posició socioeconòmica més alta, independentment de la prevalença dels factors de risc que pateixin.

L'estudi ha inclòs 1.369 pacients amb infart de miocardi i 1.369 persones sanes de la mateixa edat i amb la mateixa proporció d'homes i dones que els pacients i representatives de la població general. Els participants es van classificar en tres categories: directius, titulats superiors i tècnics; administratius, treballadors per compte propi i supervisors de treballadors qualificats, i treballadors manuals, en funció de la seva ocupació, i en persones amb estudis universitaris o superiors, estudis secundaris i estudis primaris o inferiors, en funció del seu nivell d'estudis.

Després d'analitzar els pacients tenint en compte aquestes característiques, i independentment dels factors de risc cardiovascular que presentaven (entre ells, hipercolesterolèmia, obesitat, diabetis, hipertensió, tabaquisme ...), s'ha descobert que el nivell d'estudis i la classe social basada en l'ocupació són indicadors que proporcionen informació complementària al metge a l'hora de determinar el risc que pot presentar un pacient a patir un infart agut de miocardi.

Segons el Dr Roberto Elosua, del Grup d'Epidemiologia i Genètica Cardiovascular de l'IMIM i un dels autors de l'estudi i membre de la Societat Espanyola de Cardiologia (SEC), "el fet que el risc de patir un infart agut de miocardi sigui més alt en les classes socioeconòmiques més baixes indica que hi ha factors socials que també contribueixen a determinar el risc de presentar una malaltia com l'infart de miocardi. Aquests factors socials inclouen les desigualtats a nivell econòmic, la marginació social, la inseguretat laboral, la manca de suport social i la manca d'oportunitats per a l'educació. Aquests factors podrien explicar que per exemple, les classes socials amb més nivell econòmic i social siguin les que adquireixen hàbits de vida més saludables amb major rapidesa i que tinguin accés a una alimentació més saludable, que generalment resulta també més cara ".

En aquest sentit, el Dr Elosua destaca que per aquest motiu "les últimes guies europees estableixen que cal tenir en compte aquests factors socials a l'hora de dissenyar programes globals de prevenció cardiovascular".

Informe d'impacte d'aquesta notícia

Document d'origen:

Número total d'impactes:

Número d'impactes classificat per tipus de mitjà:

  • Premsa generalista :
  • Premsa de salut :
  • Portal generalista :
  • Portal de salut :
  • Blog generalista :
  • Blog de salut :
  • Ràdio :
  • Televisió :
  • Revistes :
  • Agències :

A continuació us detallem els diferents impactes mediàtics:

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

Vincles relacionats

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte