Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

14/04/2010 - Nota de premsa

L’Acadèmia de Medicina analitza la repercussió de l’oxidació en les malalties degeneratives

Nota de premsa generada per la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya (RAMC)

Prendre suplements antioxidants és bo sempre que es faci sota control mèdic, va advertir ahir al vespre Rafael de la Torre, director del programa de Neuropsicofarmacologia de l’IMIM i coordinador del Grup de Recerca Clínica en Farmacologia Humana i Neurociències, a la sessió sobre “L’oxidació i la seva repercussió en la gènesi de malalties degeneratives de l’organisme” celebrada a la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya (RAMC). De la Torre va explicar que sovint es confón que una substància sigui natural amb què sigui bona, i va alertar que pel fet que sigui natural, “no s’ha d’abusar”.

En la sessió, que va ser moderada pel doctor Ramon Estruch, també van participar Maribel Covas, coordinadora del grup de Recerca en Risc Cardiovascular i Nutrició de l'IMIM, i Joan Albert Vericat, director de Desenvolupament Pre-clínic de Noscira. La xerrada forma part d’un cicle de conferències organitzades per la RAMC, la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, l’Associació de Ciències Catalanes de l’Alimentació i l’Acadèmia de Ciències Veterinàries de Catalunya.

Els aliments funcionals

Rafael de la Torre, director del Programa de Neuropsicofarmacologia de l’IMIM i coordinador del Grup de Recerca Clínica en Farmacologia Humana i Neurociències, va parlar de la funcionalitat farmacològica dels antioxidants i es va centrar en el sobtat interès que hi ha pels aliments funcionals i pels microconstituents dels aliments.

El ponent va apuntar que un dels principals problemes que hi ha en l’àmbit d’estudi dels antioxidants és traslladar “els resultats espectaculars” que s’aconsegueixen en els estudis in vitro, “molt prometedors”, a estudis in vivo. “Moltes vegades no tenim en compte la complexitat del cicle dels antioxidants en l’organisme”.

De la Torre va advertir que els antioxidants de la nostra dieta poden ser “insegurs”, en funció de la dosi en què es prenguin. “La idea de què els antioxidants naturals són segurs, pel fet de ser naturals, no és certa”, va afegir, “si donem dosis massa elevades, els resultats no seran els desitjats”.Per evitar subministrar grans dosis, és necessari relacionar els efectes amb les concentracions de microconstituents.

Finalment, el ponent va explicar que els microconstituents funcionen millor en combinació que de forma aïllada, i que els polifenols són essencials perquè la longevitat (determinada genèticament) s’acompleixi. “Per això hi ha qui diu que els polifenols són les vitamines dels adults”, va dir.

Oxidació i malalties cardiovasculars

Maribel Covas, coordinadora del Grup de Recerca en Risc Cardiovascular i Nutrició de l’IMIM, va parlar de la implicació de l’oxidació en l’etiologia de les malalties cardiovasculars. En concret, es va centrar en l’aterosclerosi, una malaltia vascular crònica que afecta les parets de les artèries, i va explicar que està demostrat que l’oxidació lipídica té un paper decisiu en el desenvolupament d’aquesta malaltia.

Covas va presentar la hipòtesi oxidativa de l’aterosclerosi de Witztum i va explicar que existeix una controvèrsia sobre aquesta hipòtesi, perquè hi ha estudis que mostren que els tractaments amb antioxidants, subministrats de forma aïllada, no redueixen les malalties coronàries, però altres investigacions conclouen que existeix una associació entre la ingestió massiva de micronutrients antioxidants en la dieta i un risc baix de tenir estrès oxidatiu associat a malalties.

Hi ha diversos factors que poden explicar aquesta paradoxa, va apuntar. En primer lloc, un consum habitual a llarg termini d’una barreja complexa d’antioxidants en la dieta pot ser més efectiva que grans dosis d’un o diversos antioxidants aïllats durant un període de temps. A més, l’administració d’antioxidants aïllats poden produir un efecte prooxidant i aterogènic i, per últim, l’administració d’un antioxidant exogen pot portar a la depleció del pool d’antioxidants endògens.

Oxidació i malalties neurològiques

Joan Albert Vericat, director de Desenvolupament Pre-clínic de Noscira, va parlar de l’estrès oxidatiu i de la seva influència en la malaltia neurològica. A Noscira, empresa biofarmacèutica, investiguen amb l’objectiu de trobar antioxidants neuroprotectors per crear fàrmacs útils per combatre l’estrès oxidatiu i, en concret, per tractar l’alzheimer. El ponent va explicar el procés d’investigació per intentar trobar productes antioxidants d’origen marí i va dir que treballen amb extractes marins, com algues vermelles i verdes, mol·luscos i microorganismes. “Tenim expectatives de trobar un compost que podria entrar en desenvolupament a finals d’any”, va dir.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte