Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

23/02/2010 - Informació institucional

25 organitzacions europees uneixen les seves forces per aconseguir una millor predicció sobre els efectes tòxics dels nous candidats a fàrmacs

La Iniciativa Medicaments Innovadors (IMI) finança durant un període de 5 anys un consorci format per 13 empreses farmacèutiques europees i 12 grups acadèmics, així com per PIME amb l'objectiu de desenvolupar solucions basades en les tecnologies de la informació que permetin millorar la predicció de la toxicitat dels nous candidats a fàrmacs. El director del GRIB (IMIM-UPF), Ferran Sanz, és el responsable de la coordinació acadèmica del projecte.

El desenvolupament de fàrmacs requereix la realització d'estudis toxicològics in vivo per avaluar els possibles efectes adversos. Amb freqüència les toxicitats poden limitar l'ús dels medicaments i, en alguns casos, impedeix que algunes molècules es converteixin en fàrmacs. La selecció primerenca de productes químics amb poques probabilitats de ser tòxics millorarà tot el procés, la qual cosa farà que es requereixi menys temps i menys recursos, inclòs l'ús d'animals. Per tant, la primerenca predicció in silico dels resultats toxicològics in vivo incrementaria l'eficiència del procés de desenvolupament de fàrmacs i reduiria el nombre d'animals utilitzats en els estudis preclínics.

L'objectiu del projecte eTOX consisteix en desenvolupar estratègies metodològiques innovadores i eines de programari noves que permetin fer millors prediccions dels perfils toxicològics de les noves entitats moleculars en les fases preliminars del desenvolupament de fàrmacs. S'espera aconseguir aquest objectiu amb la participació i explotació conjunta d'informes llegats d'estudis toxicològics de les empreses farmacèutiques participants. El projecte coordinarà els esforços d'especialistes de la indústria i acadèmics de diverses disciplines, que són necessaris per aconseguir una modelació més fiable de les complexes relacions que existeixen entre les dades moleculars i in vitro i els resultats de toxicitat in vivo dels fàrmacs. L'estratègia proposta inclou una integració sinèrgica d'enfocaments innovadors en les següents àrees:

  • Intercanvi de dades de gran qualitat, anteriorment inaccessibles, procedents dels informes de toxicitat llegats per les empreses farmacèutiques.
  • Construcció i gestió d'una base de dades, que inclogui els procediments i eines necessaris per a la protecció de dades confidencials.
  • Ontologia i tècniques d'extracció de textos amb l'objectiu de facilitar l'extracció de coneixements dels informes preclínics i literatura biomèdica llegats.
  • Química i enfocaments estructurals per a la descripció molecular dels compostos estudiats, així com les seves interaccions amb els antitargets responsables dels efectes farmacològics secundaris.
  • Predicció de les característiques de DMPK (farmacocinètica i metabolisme dels fàrmacs, per les seves sigles en anglès) ja que sovint estan relacionades amb els efectes toxicològics.
  • Enfocaments basats en la biologia de sistemes amb l'objectiu d'estudiar mecanismes biològics complexos, els quals dirigeixen els efectes toxicològics in vivo.
  • Genòmica computacional i eines d'anàlisi estadístics sofisticats necessaris per a derivar models QSAR (relació quantitativa estructura-activitat) multivariats.
  • Desenvolupament i validació (d'acord amb els principis de l'OCDE) de les QSAR, els models integratius, els sistemes experts i les meta-eines.

El projecte eTOX el durà a terme un consorci format per 25 organitzacions (13 empreses farmacèutiques, 7 grups acadèmics i 5 PIME) juntament amb la col.laboració d'altres experts. El pressupost total del projecte és de 13 milions d'euros i tindrà una durada de cinc anys.

El projecte eTOX compta amb el patrocini de la Iniciativa Medicaments Innovadors (IMI), que és una col·laboració públic-privat (PPP, per les seves sigles en anglès) única entre la indústria farmacèutica, representada per la Federació Europea d'Indústries i Associacions Farmacèutiques (EFPIA , per les seves sigles en anglès) i la Unió Europea, representada per la Comissió Europea.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte