IMIM - Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques IMIM - Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques

Notícies

11/08/2009 - Nota de premsa

L'ús de lleixiu redueix la sensibilització al·lèrgica però incrementa el risc de problemes respiratoris

L'estudi que es publica en el Journal of Allergy and Clinical Immunology, ha analitzat 3.626 persones de 10 països europeus que s'encarregaven de dur a terme la neteja dels seus domicilis

Investigadors del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL) i de l'Institut Municipal d'Investigació Mèdica (IMIM-Hospital del Mar) han observat que l'ús domèstic del lleixiu s'associa a una menor sensibilització als al·lèrgens, tant els de l'interior de les cases (per exemple els al·lèrgens de gat) com els de l'exterior (al·lèrgens dels pol·lens). Tanmateix, van observar també una prevalença elevada en els símptomes respiratoris no al·lèrgics entre aquells que usaven lleixiu quatre o més dies a la setmana.

Les substàncies derivades del clor, com el lleixiu, han estat utilitzades des de fa més de 200 anys per blanquejar, netejar i desinfectar. Actualment, el lleixiu és el producte més utilitzat a les cases de tot del món com desinfectant i blanquejador de la bugada. No obstant això, s'observa una àmplia diferència en la utilització del lleixiu per països, passant del 17% de Suïssa al 92% d'Espanya.

L'objectiu d'aquest estudi epidemiològic ha estat analitzar l'associació entre l'ús domèstic del lleixiu i la sensibilització al·lèrgica, les malalties al·lèrgiques i l'estatus de la salut respiratòria en adults. Estudis anteriors ja havien mostrat que l'ús professional del lleixiu s'associava a símptomes respiratoris i se sabia que el lleixiu era capaç d'inactivar els al·lèrgens, fins i tot arribant a reduir el risc d'al·lèrgies en nens.

Els autors van seleccionar 3.626 persones que s'encarregaven de la neteja de les seves cases i participaven en la II Enquesta de Salut Respiratòria de la Comunitat Europea, que es va dur a terme a 10 països. Es disposava de dades sobre un paràmetre per mesurar la sensibilització al·lèrgica d'aquests individus (IgE sèrica específica) per a quatre al·lèrgens ambientals. Els autors van entrevistar els participants amb l'objectiu de determinar amb quina freqüència usaven lleixiu, així com la naturalesa dels seus símptomes respiratoris. A les cases dels participants també es van mesurar els nivells d’al·lèrgens d'àcars de la pols domèstica i de gat a la pols dels matalassos.

Segons Jan-Paul Zock, primer signant de l'article "el lleixiu té un efecte paradoxal ja que sembla que, d'una banda, redueix la sensibilització al·lèrgica, però per l'altra augmenta els símptomes respiratoris no al·lèrgics". Tanmateix, els autors adverteixen que encara són necessaris nous estudis per poder explicar aquesta relació i per avaluar les implicacions per a la salut pública.

Article de referència:

Domestic use of hypochlorite bleach, atopic sensitization, and respiratory symptoms in adults. Journal of Allergy & Clinical Immunology. DOI: 10.1016/j.jaci.2009.06.007

Informe d'impacte d'aquesta notícia

Document d'origen:

Número total d'impactes:

Número d'impactes classificat per tipus de mitjà:

  • Premsa generalista :
  • Premsa de salut :
  • Portal generalista :
  • Portal de salut :
  • Blog generalista :
  • Blog de salut :
  • Ràdio :
  • Televisió :
  • Revistes :
  • Agències :

A continuació us detallem els diferents impactes mediàtics:

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

Vincles relacionats

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte