IMIM - Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques IMIM - Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques

Notícies

08/05/2009 - Nota de premsa

La contaminació atmosfèrica també provoca el desenvolupament de l’asma en adults

L’asma és una malaltia inflamatòria de les vies respiratòries. Va acompanyada d’una hipersensibilitat permanent davant una gran quantitat d’estímuls i produeix atacs d’insuficiència respiratòria. L’asma constitueix la malaltia crònica més freqüent en nens; no obstant, els adults també poden desenvolupar aquesta malaltia. Les partícules en suspensió emeses pel tràfic són especialment perilloses per la salut humana, ja que es relacionen amb l’aparició d’asma en persones no fumadores.

L’estudi s’ha dut a terme a Suïssa, entre els anys 1991 i 2002, en el marc de l’estudi SAPALDIA del que es van seleccionar un total de 2.725 persones no fumadores, amb edats compreses entre els 16 i els 60 anys. Durant aquest període, 41 persones d’un total de 2.725 (1,5 % de tots els examinats) han desenvolupat aquesta malaltia sense ser fumadores. Aquesta és la noticia que presenta l’estudi de cohorts SAPALDIA publicat a la revista Thorax (*).

Arguments per un debat sobre urbanisme

Els 41 casos d’asma no es repartien de forma aleatòria per la geografia suïssa, sinó que es manifestaven amb major freqüència en zones de carretera amb tràfic intens. En els llocs on la càrrega de tràfic disminuïa, també es reduïa el risc de desenvolupar asma. El Dr. Nino Künzli, investigador del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL) i del Institut Municipal d’Investigació Mèdica (IMIM), principal autor de l’estudi i catedràtic recent incorporat al departament de medicina social i preventiva de la universitat de Basilea, diu: “Els nostres resultats contribueixen al debat sobre urbanisme respecte a quin tipus d’edificis i a quina distància de les carreteres de tràfic intens s’haurien de construir”. Segons Künzli, l’única normativa d’aquest tipus que existeix fins ara -a Califòrnia no poden construir-se noves escoles a menys de 300 metres de les autopistes- concorda amb les conclusions del seu estudi.

Model únic a nivell mundial

Els investigadors van calcular l’exposició de les persones examinades amb un model únic a nivell mundial, combinant les emissions de partícules en suspensió del tràfic durant l’interval total amb dades meteorològiques com el vent i les precipitacions. D’aquesta manera, els investigadors van poder establir el temps d’exposició a les partícules en suspensió per les 8 regions de les que procedien les persones examinades.

Entre el 1991 i el 2002, a Suïssa, el promig de contaminació atmosfèrica per partícules en suspensió procedents del tràfic s’ha reduït de 2,84 a 2,25 micrograms per m3 . En referència a això, la disminució de la contaminació a les zones urbanitzades com Basilea o Ginebra va ser major que en zones rurals com Davos o Montana, on el 1991 l’aire ja estava net. Tot i que la reducció de l’emissió de contaminants és una bona noticia, segueixen apareixent casos de persones que desenvolupen asma. “Motiu suficient perquè es venguin només vehicles amb una mínima o cap emissió de contaminants”, diu Künzli.

Els investigadors van limitar els seus estudis a persones que mai havien estat fumadores. El fum del tabac conté bàsicament les mateixes substàncies contaminants que produeix el tràfic, però en concentracions més elevades. Per aquest motiu, en el cas dels fumadors, encara que no estiguin exposats a la contaminació atmosfèrica, el risc de desenvolupar asma és major.

Article de referència

(*) Nino Künzli, Pierre-Olivier Bridevaux, L.-J. Sally Liu, Raquel Garcia-Esteban, Christian Schindler, Margaret W. Gerbase, Jordi Sunyer, Dirk Keidel, Thierry Rochat, per part de l’equip SAPALDIA (2009): Traffic-Related Air Pollution Correlates with Adult-Onset Asthma among Never-Smokers. Thorax. Publicat primer online: 8 d’abril de 2009. doi:10.1136/thx.2008.110031

SAPALDIA (Swiss Cohort Study on Air Pollution and Lung Diseases in Adults – Estudi suís de cohorts sobre contaminació atmosfèrica i malalties pulmonars en adults) L’objectiu de l’estudi SAPALDIA és trobar les causes que produeixen canvis en els símptomes respiratoris i al·lèrgics amb el pas del temps. Al 1991 l’estudi de cohorts va mesurar la funció pulmonar i les possibles al·lèrgies de 9.651 participants, escollits de forma aleatòria de 8 llocs diferents. Al 2002, 8.047 persones van facilitar de nou informació sobre el seu estat de salut. Al 2010 caldrà dur a terme una nova revisió. http://www.sapaldia.net

Informe d'impacte d'aquesta notícia

Document d'origen:

Número total d'impactes:

Número d'impactes classificat per tipus de mitjà:

  • Premsa generalista :
  • Premsa de salut :
  • Portal generalista :
  • Portal de salut :
  • Blog generalista :
  • Blog de salut :
  • Ràdio :
  • Televisió :
  • Revistes :
  • Agències :

A continuació us detallem els diferents impactes mediàtics:

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

Vincles relacionats

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte