Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

06/05/2008 - Nota de premsa

Esport i asma: els investigadors de la GA²LEN realitzen un seguiment dels atletes olímpics europeus fins Beijing

Nota de premsa generada per la Xarxa d'Excel.lència GA²LEN

Deu centres de recerca de la Xarxa d’Excel.lència GA²LEN, la Xarxa Global Europea per l’Asma i les Al.lèrgies, entre els que es troba el Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL) i l’Institut Municipal de Investigació Mèdica (IMIM-Hospital del Mar) de Barcelona faran un seguiment dels atletes seleccionats pels Jocs Olímpics de 2008 per avaluar les tasses de prevalença i diagnòstic de l’asma i altres al.lèrgies entre els principals atletes dels jocs d’estiu.

L’estudi paneuropeu permetrà que els científics especifiquin la prevalença d’asma, l’asma induïda per l’exercici físic i altres malalties al.lèrgiques d’entre els atletes europeus qualificats per participar en els Jocs Olímpics de Beijing. Així mateix, s’identificaran les diferències de prevalença observades en una àmplia gama d’esports i entre les diferents regions europees.

L’estudi forma part de les activitats conjuntes de recerca sobre esports i malalties al.lèrgiques que porta a terme la GA²LEN. Actualment són deu centres GA²LEN, de deu països diferents, els que participen en l’estudi amb el que queden representades totes les zones geogràfiques d’Europa: Alemanya, Dinamarca, Espanya, Finlàndia, Grècia, Anglaterra, Itàlia, Noruega, Polònia i Portugal.

Els atletes han acceptat que se’ls realitzi un seguiment abans, durant i després dels jocs olímpics, amb exploracions clíniques regulars per mesurar la funció pulmonar la resposta bronquial i els símptomes d’asma. L’al.lèrgia es mesurarà mitjançant la prova cutània de la picada i la inflamació de les vies respiratòries amb la inhalació d’òxid nítric. Es disposarà d’un laboratori respiratori dirigit per científics de la GA²LEN a la ciutat olímpica de Beijing per atendre als atletes que ho necessitin i d’acord amb la normativa antidopatge. El seguiment clínic també permetrà avaluar l’impacte de l’entorn local en els possibles símptomes.

D’acord amb els estudis previs aproximadament el 20% dels atletes d’esports d’estiu pateixen asma. Aquest percentatge varia en funció dels diferents tipus d’esport. En especial, s’ha observat una elevada prevalença en els esports de resistència, com corredors, nedadors i ciclistes. Es sospita que els esports de resistència presenten un nivell més elevat d’asma degut als perllongats períodes de temps amb ventilació summament incrementada(3), degut a la perllongament de l’activitat física de nivell elevat realitzada en aquests tipus d’esport, juntament amb alguns factors mediambientals com el clor en l’aigua, en el cas dels nedadors, o la contaminació atmosfèrica, en el cas de ciclistes i corredors.

Aquest estudi és el primer estudi paneuropeu sobre asma i al.lèrgies en els atletes. Es va projectar per primera vegada Noruega, d’acord amb la Comissió Nacional Olímpica, per realitzar un seguiment dels atletes i proporcionar cures òptimes en cas de ser necessàries. Els científics també estan interessats en aprendre més sobre com afecta la qualitat de l’aire i la contaminació atmosfèrica als atletes. El protocol s’aplicarà en els deu centres que participen. Així permetrà als científics obtenir dades comparables sobre el grau d’asma i al.lèrgies en els atletes europeus, així com validar les eines per altres estudis addicionals. També contribuirà a un major coneixement de l’asma induït per l’exercici físic.

El control de l’asma, que inclou la capacitat de realitzar activitats i exercici físic normals, inclús competir a nivell olímpic, és el nostre centre d’atenció en el Dia Internacional de l’Asma d’aquest any, un esdeveniment que es celebra el primer dimarts de maig de cada any.

Més informació: 

  1. La GA²LEN, la Xarxa Global Europea per l’Asma i les Al.lèrgies constitueix una Xarxa d’excel.lència i està finançada pel 6è programa marc de investigació de la Unió Europea. Està format per 26 centres de investigació, així com l’Acadèmia Europea de Al.lergologia i Immunologia Clínica (EAACI, per les seves sigles en anglès) i la Federació Europea de Associacions de Pacients amb Al.lèrgia (EFA, er les seves sigles en anglès). Per més informació, visiti si us plau www.ga2len.net
  2. La organització del treball sobre esports, asma i malalties al.lèrgiques de la GA²LEN la dirigeix el Prof. Kai-Hakon Carlsen, de Noruega. En particular, els experts de la GA²LEN van contribuir en la Joint Task Force sobre asma induït per l’exercici, trastorns respiratoris i trastorns al.lèrgics en els esports i la seva relació amb el dopatge, constituïda per la Societat Europea de Malalties Respiratòries (ERS, per les seves sigles en anglès) i per l’Acadèmia Europea d’Al.lergologia i Immunologia Clínica (EAACI, per les seves sigles en anglès), un membre de la GA²LEN. La Task Force va conduir a dues publicacions científiques en les edicions d’abril i maig de la revista Allergy. 
    1. K. H. Carlsen et al. (2008) Allergy 63 (4) 387–403 
    2. K. H. Carlsen et al. (2008) Allergy 63 (5) , 492–505 
  3. Els atletes de resistència presenten una ventilació summament incrementada, que és adequada i proporcional a la demanda del seu cos durant l’exercici. Això és diferent a la hiperventilació que poden experimentar els pacients amb asma: un increment de la ventilació que no es correspon a la demanda.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte