Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

28/04/2022 - Nota de premsa

Un estudi demostra que una alimentació rica en àcid linoleic s’associa amb menor risc de fibril·lació ventricular en l’infart

L'estudi s'ha desenvolupat conjuntament entre l'Hospital Germans Trias i l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar). L'equip investigador ha comparat les mostres de sang de 58 casos de pacients ingressats per un infart complicat amb fibril·lació ventricular primària amb els de 116 persones que no van patir aquesta complicació.

Un equip d'investigadors de l'Hospital Germans Trias i de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar) i del CIBER de malalties cardiovasculars ha demostrat que el consum regular d'aliments rics en àcid linoleic pot ajudar a disminuir el risc de desenvolupar una aturada cardíaca per fibril·lació ventricular durant la fase aguda d'un infart. Els resultats de l'estudi es publiquen a la revista Scientific Reports.

Iolanda_Lázaro_Aleix_Sala_Vila

La Iolanda Lázaro i l'Aleix Sala-Vila, membres de l'equip d'investigadors de l'IMIM-Hospital del Mar

Equip d'investigadors de l'Hospital Germans Trias i Pujol

Per arribar a aquestes conclusions, s'han quantificat els nivells d'una sèrie de greixos procedents de la dieta en la sang de pacients en el moment d'ingressar per infart. Concretament, s'han estudiat mostres de 58 pacients que van patir fibril·lació ventricular primària els dos primers dies d'estada a l'hospital, i es van comparar amb les mostres de 116 pacients, també infartats i de característiques similars, però que no van presentar fibril·lació ventricular. Els investigadors van observar que el risc de patir fibril·lació ventricular era menor en aquells pacients que tenien nivells alts d'àcid linoleic en sang.

Per Teresa Oliveras, cardiòloga de Germans Trias i co-investigadora principal de l'estudi, la rellevància d'aquesta troballa és que "aporta evidència sobre un factor modificable d'estil de vida, el dietètic, que es relaciona amb una potencial reducció de la mort sobtada arítmica en context d'isquèmia aguda. Per tant, incorporar aliments rics en àcid linoleic (com fruits secs i olis de llavors) a la dieta dels pacients amb risc cardiovascular sembla una estratègia integradora per millorar el seu pronòstic si pateixen un infart".

Els àcids grassos poliinsaturats inclouen majoritàriament els omega-3 i els omega-6. Els efectes beneficiosos pel cor dels omega-3 són llargament coneguts. En canvi, els beneficis dels omega-6 han estat molt qüestionats fins fa molt poc.

Per Aleix Sala, responsable de la línia de determinació d'àcids grassos en sang a IMIM, "el poder mirar els nivells en sang ens dona informació a dos nivells. Primer, ens ajuda a saber amb exactitud el consum de certs tipus de greix durant les setmanes abans d'obtenir la mostra de sang. Segon, ens indica com de protegides estan les cèl·lules del cor per afrontar els danys que un infart pugui causar".

La fibril·lació ventricular, una arítmia potencialment mortal

Les malalties cardiovasculars són una de les principals causes de mort als països occidentals, i la seva complicació més greu és la mort sobtada cardíaca, de la qual l'infart agut de miocardi n'és el principal responsable.

La gran majoria dels infarts es presenten amb dolor opressiu al pit, però en alguns pacients es manifesten directament en forma d'aturada cardíaca, causada fonamentalment per una fibril·lació ventricular, una arítmia potencialment mortal i responsable de la major part de les morts sobtades cardíaques prehospitalàries.

Tot i que la seva incidència real es desconeix, es calcula que entre un 5 i un 10% dels pacients atesos per un infart presenten fibril·lació ventricular durant les primeres 48 hores des de l'inici dels símptomes (l'anomenada 'fibril·lació ventricular primària') i només pot ser revertida amb un únic tractament eficaç: amb desfibril·lació elèctrica.

Durant les últimes dècades, amb els avenços terapèutics i la consolidació de les xarxes de reperfusió, la mortalitat per l'infart ha disminuït notablement, fins a l'actual 5-7%. No obstant, la fibril·lació ventricular primària s'ha mantingut estable, probablement perquè en la majoria de casos es presenta abans d'arribar a l'hospital: per això, continua sent la complicació més greu de la fase aguda d'un infart i representa un factor de mal pronòstic a curt termini.

Article de referència

Teresa Oliveras, Iolanda Lázaro, Ferran Rueda, Germán Cediel, Deepak L. Bhatt, Montserrat Fitó, Francisco Madrid?Gambin, Oscar J. Pozo, William S. Harris, Cosme García?García, Aleix Sala?Vila, Antoni Bayés?Genís. Circulating linoleic acid at the time of myocardial infarction and risk of primary ventricular fbrillation. Scientific Reports.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte