IMIM - Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques IMIM - Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques

Un Mar de Ciència- Cafès científics

Les institucions científiques han de crear mitjans per apropar la ciència a la ciutadania, assentant les bases per a una difusió àmplia i comprensible, però alhora rigorosa, del treball científic. Des de l'IMIM volem mostrar el nostre compromís en el foment de la cultura científica facilitant l’accés de la ciutadania al coneixement mitjançant l'organització de cafès científics a les biblioteques de l'àrea de Barcelona en col·laboració amb Biblioteques de Barcelona.

Els cafès són gratuïts i oberts al públic general i es convida a associacions de malalts, entitats del territori i altres públics interessats en participar en un debat sobre aquell tema. Per crear un ambient més distès i com és habitual en aquest tipus d’esdeveniments, s’ofereix un cafè abans de començar la xerrada.

fulleto

D'octubre a desembre de 2018, des de l’IMIM i en col·laboració amb la Xarxa de Biblioteques de Barcelona, organitzem el cicle Perdent la por al càncer. És un cicle que s'emmarca en el projecte "Visions de Ciència" que fa anys que porten a terme les Biblioteques de Barcelona, i que en aquesta ocasió han encarregat a l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) gràcies a l'èxit obtingut amb el cicle de cafè científics que es van organitzar l'any passat.

Cada setmana les xerrades tractaran un tema diferent relacionat amb la malaltia: la immunoteràpia, la genètica del càncer, la medicina personalitzada, el càncer a la tercera edat, el càncers hematològics, la importància de l'exercici i la dieta en el càncer, la gestió de les emocions i com els avenços tecnològics ajuden al tractament. El cicle té una durada de 8 setmanes i les xerrades es faran cada dilluns a les 19 hores alternativament a 4 biblioteques de l'àrea de Barcelona: Biblioteca Camp de l'Arpa, Biblioteca Sagrada Família, Biblioteca Vila de Gràcia i la Biblioteca del Clot.

Amb aquesta iniciativa es vol aportar una mirada optimista sobre les noves teràpies disponibles, la recerca més actual, l'enfocament multidisciplinari, la prevenció, l'apoderament del pacient o la vida després d'un càncer, gràcies a la participació com a ponents dels millors experts de l'Hospital del Mar i de l'IMIM.

Consulteu el programa de “Perdent la por al càncer”

Veure imatges del cicle “Perdent la por al càncer”

Calendari properes cites

28/02/2017

Immunoteràpia: la gran esperança contra el càncer

La immunoteràpia és una innovadora manera de tractar el càncer basada en l’estimulació de les defenses del cos per combatre la malaltia. Utilitza cèl·lules produïdes pel cos o modificades en un laboratori per millorar o restaurar la funció del sistema immunitari. Actualment hi ha força línies de recerca entorn de les immunoteràpies del càncer per tractar i retardar el progrés de la malaltia, ja sigui com a tractaments alternatius als actuals (quimioteràpia i radioteràpia) o com a teràpies complementàries

  • Lloc: Biblioteca Xavier Benguerel Av. Bogatell, 17 (08003) Barcelona
  • Hora: 19 hores
  • Ponents:  Edurne Arriola, cap de secció del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital del Mar i investigadora del Grup de Recerca en Teràpia Molecular del Càncer de l'IMIM i Aura Muntasell, investigadora del Grup de Recerca en Immunitat i Infecció de l'IMIM.
  • Moderador: Evelio Martínez. Bibliotecari. Biblioteca Xavier Benguerel

Cafès científics realitzats

26/01/2017

Com ens protegeix la dieta mediterrània?

Dijous 26 de gener de 2017 (18 h)

Biblioteca Joan Triadú (Vic)

Alguna cosa va canviar en la manera de veure el què mengem quan un investigador nord-americà, el Dr. Ancel Keys, va passar per Espanya als anys 50 per investigar per què la gent del sud d’Europa moria menys de malalties del cor que als Estats Units. Seixanta anys després, hem d’agrair la intuïció del Dr. Keys perquè ara sabem què és el que ens protegeix als qui vivim al voltant del Mar Mediterrani: la manera com mengem, l’anomenada Dieta Mediterrània.

No obstant això, ens n'estem allunyant cada vegada més. A la xerrada, veurem com els científics han anat desgranant els secrets que ocultava la dieta mediterrània i explicarem com aquesta dieta ens protegeix davant d’una infinitat de malalties: infarts, ictus, càncers de diversos tipus, osteoporosi, malalties degeneratives, etc.

 18/01/2017 

"Menjar pensant en el cervell"

Dimecres 18 de gener de 2017 (16 h)

Biblioteca Barceloneta-La Fraternitat

Hi ha evidència científica que la nostra dieta té un impacte en la nostra salut cardiovascular. Ara, però, comencem a veure que el que mengem també té impacte en la nostra capacitat d’aprenentatge, en la memòria, en la capacitat de prendre decisions, etc. Fins i tot, en el desenvolupament de determinades malalties cerebrovasculars.

Per què? Que se'n sap fins ara? Quins estudis s’estan fent? Quina dieta és la més adequada per protegir el nostre cor i el nostre cervell?

26/10/2016

"La depressió i els seus signes d'alarma"

Dimecres 26 d'octubre (19 hores)

Biblioteca del Fondo. Santa Coloma de Gramenet

Ponents: Jordi Alonso (Director del Programa d'Epidemiologia i Salut Pública de l'IMIM), Victor Pérez (Director de l'Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions de l'Hospital del Mar i coordinador del grup de recerca en Salut Mental de l'IMIM) i Carme Palma (cap de servei de Salut Pública, Acció Comunitària i Atenció als Consumidors de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet) com a moderadora.

Contacte

Cap de Comunicació:
Rosa Manaut(ELIMINAR)

Servei de Comunicació:
Marta Calsina(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80
(+34) 699 094 833

Doctor Aiguader, 88
08003 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte