Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

02/08/2014 - Nota de premsa

Existeixen marcades diferències geogràfiques i entre sexes en la incidència, mortalitat i letalitat de l'infart agut de miocardi (IAM) en sis regions d'Europa (nota ESC)

Espanya és la regió que ha reduït més la taxa de mortalitat en dones, en -7.31%, però la que pitjor dada registra en reducció de la incidència en homes

Un estudi presentat avui al ESC Congress 2014, anomenat AMITIE i liderat per l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), ha comparat la incidència, mortalitat i letalitat de l'infart agut de miocardi (IAM) en pacients entre 35 i 74 anys a partir dels registres de sis regions europees (Finlàndia, nord d'Estònia, sud d'Alemanya, sud de França, nord d'Itàlia i nord d'Espanya) en el període comprès entre 1985 i 2010.

La seva primera signant, la Dra. Irene Román, del Grup de Genètica i Epidemiologia Cardiovascular de l'IMIM, explica que tot i que de forma general han disminuït les taxes d'incidència i mortalitat, probablement a causa de les millores en prevenció primària i secundària, aquest treball ha evidenciat grans diferències entre regions d'Europa, així com entre sexes dins de la mateixa regió. En concret, a la letalitat a 28 dies prehospitalària és on s'observen les majors diferències.

Aquestes podrien ser degudes a les diferències en les tendències dels factors de risc cardiovascular, i en la percepció i reconeixement dels primers símptomes de l'IAM. Les dades d'Espanya indiquen que és la regió que ha registrat una major disminució de la mortalitat per IAM en dones de 35 a 64 anys (-7.39% anual). En el cas dels homes, la major reducció s'ha vist a Finlàndia (-6.28% anual), mentre que a Espanya el canvi anual ha estat de -4.45%. Així mateix, Espanya és on més s'ha reduït la letalitat als 28 dies per IAM en ambdós sexes (-5.11% en dones i -3.83% en homes). Una dada no obstant això esperat, ja que com indica la Dra. Román, "des de la dècada dels 90 hi ha hagut un increment significatiu en la prescripció dels fàrmacs recomanats a les guies de pràctica clínica i en la utilització de tècniques de revascularització invasives com la angioplàstia coronària".

La dada menys positiva per a la regió espanyola analitzada és que la disminució en la taxa d'atac per IAM en homes de 35 a 64 anys no ha estat significativa (-0.64%) en el període 1990-2009, mentre que en les dones s'ha reduït en un -1.42% anual. No obstant això, cal subratllar que sí que hi ha hagut una disminució significativa en la taxa d'atac en homes entre 2001-2009 (-3,9% anual). La regió que ha registrat un major descens anual en la taxa d'atac per IAM és Finlàndia, tant en homes (-4.45%) com en dones (-3.98%), el que està "clarament relacionat amb el fet que les taxes de atac de Finlàndia eren de les més altes d'Europa fa tres dècades, molt superiors a les taxes registrades als països del centre i el sud d'Europa, i en aquest país s'ha implementat una estratègia de prevenció que ha demostrat ser exitosa", matisa la doctora. A Estònia, però, les taxes d'atac i de mortalitat només han disminuït en dones de 35 a 64 anys, mentre que la letalitat a 28 dies no ha disminuït ni en homes ni en dones.

Entre els reptes que sorgeixen a partir d'aquest estudi comparatiu, "caldria descobrir per què hi ha diferències entre sexes, molt marcada en països com Estònia i Espanya en la taxa d'atac i mortalitat. I quant a letalitat, específicament la prehospitalària, on les majors diferències entre sexes radiquen a Alemanya i Itàlia. També seria interessant analitzar les estratègies en prevenció primària i secundària de l'infart agut de miocardi a les regions estudiades, i examinar si variacions en aquestes estratègies expliquen les diferències observades en les tendències de l'infart", conclou la primera signant de l'estudi.

Sobre la European Society of Cardiology

L'ESC representa més de 80.000 cardiòlegs professionals a tot Europa i la Mediterrània. La seva missió és millorar la qualitat de vida dels ciutadans europeus a través de la cura cardiovascular, que promociona a través de diferents activitats científiques i didàctiques que inclouen: directrius per a la pràctica clínica, cursos i iniciatives educatives, enquestes pan-europees sobre patologies específiques i el Congrés Anual de l'ESC, la trobada mèdic a Europa. A més, l'ESC realitza tasques de divulgació per a la població europea amb l'objectiu de promocionar la cura cardiovascular i establir hàbits que previnguin el risc cardiovascular.

Sobre el ESC Congress 2014

L'ESC Congress és actualment el congrés més important sobre investigació, tractament i prevenció de la malaltia cardiovascular. El focus d'aquest any: innovacions en cardiologia. El congrés se celebrarà a Barcelona, Fira de Barcelona (recinte Gran Via), des del 30 d'agost i fins al 3 de setembre.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

Vincles relacionats

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte