Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

19 de setembre de 2013 - Nota de premsa

Els trastorns mentals són els responsables del 17 % de la discapacitat a nivell mundial

És l’estudi epidemiològic en salut mental més ampli, profund i metodològicament més homogeni realitzat fins ara

Aquesta és una de les conclusions del darrer informe de l’enquesta Mundial de Salut Mental (OMS) que ha estudiat més de 150.000 persones de 24 països i que ha estat coordinat per Jordi Alonso, director del Programa de Recerca en Epidemiologia i Salut Pública de l’IMIM.

Els trastorns mentals suposen una càrrega enorme, tant per als individus com per a la societat i per tant és important conèixer quins són els costos directes d’oferir una atenció adequada juntament amb els costos socials que implicaria no fer-ho. Amb aquest objectiu l’OMS realitza enquestes mundials de salut mental que pretenen presentar un retrat complet de la situació dels trastorns mentals al món.

“És l’estudi epidemiològic en salut mental més ampli, profund i metodològicament més homogeni realitzat fins ara. L’anàlisi dels resultats inclou com afecten els trastorns mentals en el nivell d'instrucció, en l’estabilitat i la violència conjugals, en l'estabilitat laboral, en l'absentisme i en els ingressos de les persones afectades, però també s’avalua com la malaltia es transmet a la descendència, l’associació dels trastorns mentals amb el desenvolupament posterior de malalties cròniques, i quin és el cost personal i social d’aquests trastorns”explica Jordi Alonso, director del Programa de Recerca en Epidemiologia i Salut Pública de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM).

Les enquestes delWorld Mental Healthvan néixer sota l’auspici de la OMS amb l’objectiu d’estimar la freqüència, distribució i les conseqüències dels desordres mentals al món i així millorar el coneixement de les moltes formes de trastorns mentals que imposen diferents càrregues en els éssers humans i reforçar les iniciatives públiques en aquest àmbit. Les seves conclusions assenyalen el forat d’atenció sanitària als trastorns mentals en tots els països, no solament en els menys desenvolupats, i evoquen la necessitat d’invertir per tal de millorar la planificació, organització i prestació dels serveis de salut mental, així com la seva avaluació a nivell mundial.

Les grans dimensions d’aquesta enquesta, la representativitat geogràfica de les mostres, l'avaluació exhaustiva i ben estandarditzada dels trastorns, els seus resultats en la salut i l'ús d’enfocaments analítics sofisticats, ha permès fer un anàlisi en profunditat i avaluar comparativament la discapacitat en els 24 països que cobreixen les sis regions del món que l’OMS ha estat estudiant.

“Per primera vegada les enquestes del World Mental Health permeten avaluar les conseqüències dels trastorns mentals tant en l'individu com a nivell de societat. A nivell d’individu permet fer inferències sobre aquells que pateixen un determinat desordre, i a nivell de societat, on s’inclou la prevalença de la malaltia, es proporciona informació més relacionada amb la salut pública. La inclusió per primera vegada d’aquests dos nivells d'anàlisi fan d'aquest volum una important contribució empírica per a la presa de decisions en salut pública”explica Jordi Alonso.

L’informe, que acaba de ser publicat, ha estat editat per Jordi Alonso, director del Programa de Recerca en Epidemiologia i Salut Pública de l’IMIM, en col·laboració amb Somnath Chatterji del Department of Health Statistics and Information Systems de la World Health Organization (Ginebra) i amb Yanling He, directora del Departament d’Epidemiologia del Shanghai Mental Health Center (Shanghai).

“Creiem fermament que la informació que recull aquest informe serà molt valuosa per a qualsevol persona involucrada en l'establiment de polítiques per a la salut mental, incloent epidemiòlegs, metges, administradors, gerents de serveis i economistes de la salut”conclou Jordi Alonso.

Referència del llibre: “The Burdens of Mental Disorders Global Perspectives from the WHO World Mental Health Surveys”. Edited by Jordi Alonso, Somnath Chatterji and Yanling He. Cambridge University Press. ISBN-978-1-107-01928-7
 

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

Vincles relacionats

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte