Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

16/04/2013 - Nota de premsa

L’AICR, una de les associacions benèfiques de recerca en càncer més importants del món, finança dos projectes de l’IMIM

De les 616 sol·licituds presentades de tot el món, només n’han concedit 45, ja que els seus criteris d’adjudicació són molt estrictes

L’Associació Internacional per a la Recerca del Càncer (AICR), ha concedit a la Dra. Anna Bigas, coordinadora del grup de recerca en cèl·lules mare i càncer de l’IMIM, 199.867 lliures esterlines (231.491 euros) pel projecte "Notch1 and B-Catenin Crosstalk in T-cell Acute Lymphoblastic Leukemia” a desenvolupar en tres anys i a la Dra. Sandra Peiró, investigadora del grup de recerca en transició epiteli-mesènquima i progressió tumoral de l’IMIM, 167,495 lliures esterlines (193.955 euros) pel projecte “Heterochromatin reorganization during the EMT process is controlled by Snail1 transcription factor” a desenvolupar també durant tres anys.

L’AICR és una organització benèfica que des de fa 32 anys concedeix finançament a aquells investigadors amb projectes d’alt nivell de recerca en càncer, siguin del país que siguin, per donar suport a la recerca bàsica o translacional sobre les causes, mecanismes, diagnòstic, tractament i prevenció del càncer. Disposa d’un Comitè Científic Assessor que realitza una selecció bianual de projectes sota estrictes criteris de qualitat, ja que només es seleccionen entre un 7 i un 8% del total de projectes presentats. Actualment compten amb 182 projectes en marxa a tot el món.

El projecte de la Dra. Anna Bigas estudia Notch 1, una molècula implicada en la via de Notch. La via de Notch té un paper en el desenvolupament d'un tipus de càncer anomenat T-leucèmia limfoblàstica aguda, un tipus poc comú de leucèmia que afecta generalment als nens grans i adolescents. Es tracta d'una malaltia agressiva que avança ràpidament i que afecta les cèl·lules T, que són glòbuls blancs que formen part del nostre sistema immunològic. Tot i que es coneix que la via de Notch és necessària per al desenvolupament d’aquest tipus de leucèmia, encara no s’ha pogut desenvolupar cap tractament ja que cal conèixer millor com funciona i quines parts de la via poden ser bloquejades per fàrmacs. La Dra. Bigas i el seu equip han trobat que hi ha altres vies que cooperen amb Notch1 per causar la T-leucèmia linfoblàstica aguda en ratolins. Utilitzaran aquest ajut per estudiar la capacitat de la via Wnt i la Notch de causar la leucèmia i què succeeix al llarg d’aquestes vies durant el desenvolupament de la malaltia, amb l'esperança d'identificar noves formes de tractar-la.

D’altra banda, el projecte de la Dra. Sandra Peiró estudia el procés anomenat EMT (transició epitelial-mesenquimal), que es creu que ajuda a què les cèl·lules canceroses es propaguin per tot el cos. Les cèl·lules epitelials són cèl·lules immòbils que cobreixen les superfícies dels òrgans i les cavitats dins del cos, i la majoria dels tipus de càncer comencen a partir de cèl·lules epitelials. L’EMT succeeix quan els gens són activats dins de les cèl·lules tumorals epitelials i es reprogramen com a cèl·lules mesenquimals, cèl·lules que es poden moure i envair altres òrgans, amb més llibertat. Un dels gens implicats en l'EMT es diu snail1, i actua a través de l'acció d’un altre gen, el LOXL2. Si podem entendre com les cèl·lules tumorals es tornen mòbils, podríem ser capaços de desenvolupar maneres de bloquejar la propagació del càncer.

Els altres dos projectes espanyols finançats també en aquesta convocatòria corresponen a un projecte del Centre Nacional d’Investigació en Oncologia (CNIO) i a un projecte del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).

Més informació sobre l’AICR a: http://www.aicr.org.uk/

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte